Foto:

Larissa Verhoeff: "Dit jaar nog zijn we vrij!"

Met deze hoopvolle uitspraak besluit Larissa Verhoeff het gedicht dat ze speciaal voor het Bennekoms Nieuwsblad heeft geschreven.

BENNEKOM - Natuurlijk, ze is stadsdichter van (de gemeente) Ede, maar haar hart ligt bij haar woonplaats Bennekom. Haar meeste optredens vinden plaats in de ‘stad’ Ede, maar haar stadsdichterschap begon in Bennekom. Ze werd helemaal treurig bij het zien van de grafzwarte linten waarmee actievoerders de bomen hadden gemerkt die zouden moeten sneuvelen voor de Parklaan. Ze schreef daarover een aangrijpend gedicht. We weten nu dat de verdubbeling van het aantal rijbanen tussen station Ede Wageningen en de A12 uit de plannen is weggehaald. Een succes voor de volhoudende actievoerders. Of zou het toch de kracht van poëzie zijn?

In bijgaand gedicht kijkt ze optimistisch naar 2021. Vooruit kijken kan nooit zonder ook een beetje terugblikken, al is het maar om te laten zien hoe het was, in vergelijk met hoe je hoopt dat het wordt. Larissa Verhoeff is een optimistisch mens en ze is ervan overtuigd dat we dit jaar verlost zullen worden uit de donkere cel van de coronacrisis, dat onze lach weer zal schallen als we weer kunnen ademen zonder bevreemdend textiel.

Als het weer mag

Dit jaar krijgen we de adem terug
die lang ingehouden
soms kunstmatig toegediende,
niet meer zo vanzelfsprekende
luchtstroom van het leven.
Nog even volhouden.
Nog even.

Ook zal de lach terugkeren,
te diep verborgen
achter bevreemdend textiel
en beslagen brillenglazen.
Zonder lach is alles anders,
lonten korter
de blik vernauwder.
Nog even vertrouwen.

Als het weer mag
en het schallen van de lach
én de lucht terugkeert
gaan we aan de slag
met lessen geleerd.
We zullen rouwen
ingestorte bruggen
tussen generaties opbouwen
de prioriteiten staan weer op een rij.
Dit jaar nog zijn we vrij.

Larissa Verhoeff
Stadsdichter Ede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden