<p>Een kleine windmolen in het Bart van Elstplantsoen of liever nog een hele grote, straks op de nieuwe rotonde: Bennekom energieneutraal!</p>

Een kleine windmolen in het Bart van Elstplantsoen of liever nog een hele grote, straks op de nieuwe rotonde: Bennekom energieneutraal!

Dorpswindmolen bij of op de rotonde

Waar begint in Nederland iets groots mee? Vaak met coöperaties. Boerencoöperaties veelal. Ooit had elk dorp zijn eigen coöperatieve melkfabriek. Samen zijn die nu een multinational als FrieslandCampina. Ooit had elk dorp zijn eigen coöperatieve Boerenleenbank. Nu is dat een van de grootste banken van Nederland, de RABO bank. Ooit had elke gemeente zijn eigen gasfabriek. Die samen werden de NUON die later Vattenfall werd. Er ontstaan nu energiecoöperaties die duurzame energie gaan opwekken om de wereld te redden van milieuproblemen. Begint met de Dorpscoöperatie Bennekom ook zoiets groots?

Door Wout Schotsman

Bennekom. De Dorpscoöperatie Bennekom kan dus zomaar ontstaan. Doel: duurzaam energie opwekken, zonder vieze uitstoot en zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Nee, natuurlijk ook geen verbranding van biomassa uit de Bennekomse bossen. De oplossing is een enorm grote windmolen in het dorp. Waar? In het Bart van Elstplantsoen of in het hart van de nieuwe rotonde bij het plantsoen. Kan dat? Jazeker. Zoveel ruimte neemt een windmolen beneden nu ook weer niet in. Hoog boven het Bart van Elstplantoen, ver boven onze monumentale moerascypres, is er plek zat. Veel insectenminnende planten om de voet van de windmolen en we zijn goed bezig als milieubewust dorp.

RES

Nederland is verdeeld in een aantal regio’s. De Regio Foodvalley is er daar één van. Elke regio is verplicht een RES op te stellen, een Regionale Energie Strategie, met de bedoeling om in 2050 energieneutraal te zijn. Het zou fijn zijn als er draagvlak voor de plannen is bij de burgers. Bovendien, met z’n allen weten we meer. Er is daarom een burgerforum gevormd van 20 mensen uit de deelnemende gemeenten die meedenken over de plannen. Dat burgerforum, op zijn beurt, vraagt de burgers wat zij vinden van mogelijke plannen en of ze zelf ideeën hebben hoe we voor 2050 de Regio Foodvalley energieneutraal kunnen maken. Misschien niet met een windmolen in of bij het Bart van Elstplantsoen…. Creatiever ideeën en betere plannen zijn welkom!

Meedoen?

In een online vragenlijst worden 5 mogelijkheden beschreven om flinke stappen te maken. Dat zijn geen concrete plannen, maar reageren erop geeft wel aan hoe burgers denken over het energieneutraal maken van onze wereld. Er is een helpdesk om deelnemers te helpen met invullen. De vragenlijst is bedoeld voor inwoners van 16 jaar en ouder. Meedoen kan tot en met 10 januari 2021 via www.resfoodvalley.nl. Daar is ook meer informatie te krijgen. Natuurlijk worden vanuit Bennekom, met zoveel milieubewuste mensen, veel ideeën verwacht.

In de RES Regio Foodvalley, werken 8 gemeenten, 2 provincies, waterschappen, netbeheerders en belangengroepen samen. De concept-RES, verslagen van bijeenkomsten en informatie over het burgerforum en het inwonersonderzoek, zijn te vinden op www.resfoordvalley.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden