Fred begint een nieuw avontuur


<p>Fred Griffioen staat nog &eacute;&eacute;n keer voor zijn bedrijfspand. Hij heeft het rolluik al laten zakken. Alleen nog de deur op slot doen&hellip;.</p>

Fred Griffioen staat nog één keer voor zijn bedrijfspand. Hij heeft het rolluik al laten zakken. Alleen nog de deur op slot doen….

Fred begint een nieuw avontuur

Het heeft iets moedigs. Je bent 57 en je pakt de kans om iets te gaan doen wat je nog leuker vindt. Dat betekent: stoppen met je bedrijf, je bedrijfspand verkopen en werknemer worden terwijl je je hele werkende leven zelfstandig ondernemer bent geweest. Nou ja, afgezien dan van de periode dat je bij vader in de leer was…

Door Wout Schotsman

Bennekom - Al vanaf 1957 staat er ‘Autobedrijf GRIFFIOEN’ op de gevel van het pand aan de Molenstraat. Dat zal veranderen, al staan er straks wel weer auto’s in het pand, dat dan omgebouwd is van garage tot showroom. Zijn overbuurman ‘Autobedrijf Westri’ was op zoek naar ruimte om meer auto’s te laten zien en aan te bieden. Als je hoort dat het pand van je buurman te koop komt en je grijpt je kans niet, dan kun je er vrij zeker van zijn dat er niet gauw een tweede kans komt. Dus zijn overbuurman greep die kans en daarmee was het voor Fred ook een kans die mensen op hun 57-ste niet zo vaak krijgen of niet durven pakken.

Hobby als werk

Op zijn 17e ging Fred bij zijn vader in de zaak werken. Toen waren auto’s nog apparaten die je met een schroevendraaier en een paar moersleutels uit elkaar kon halen. Nu, 40 jaar later, moet je zo ongeveer ICT-er zijn om een auto te kunnen onderhouden of te repareren. Nee, de volledig elektrische auto, vol met computers, heeft niet zijn grote liefde. Die heeft hij wel voor oude legervoertuigen. Als vrijwilliger helpt hij al jaren om die voertuigen aan het rijden te houden. Dat is echt zijn hobby. Er zijn best veel mannen – vrouwen ook waarschijnlijk – die van hun werk hun hobby maken. Fred maakt van zijn hobby zijn werk. Hij is ingegaan op een van de vele vacatures bij Defensie. Tot zijn eigen verbazing wilden ze hem daar, ondanks, nee eigenlijk dankzij zijn leeftijd (én ervaring) graag hebben. In de komende 8 a 9 jaar gaat hij communicatieapparatuur inbouwen in de nieuwe vrachtwagens die Defensie heeft aangeschaft.

Heimwee en uitdaging

Tijdens ons gesprek zijn er al bouwvakkers aan het werk in zijn pand: de voorbereidingen om er een showroom van te maken. Fred vindt het wel grappig dat er toch weer auto’s in het pand komen, maar het voelt steeds minder als zijn pand. Voor de foto doet hij de rolluiken dicht. Het geeft een beetje het idee van een afscheid. Heimwee? Dat weet hij eigenlijk niet. “Dit pand is wel mijn pensioen”, zegt hij. Hij heeft wel eens wakker gelegen over de verkoop van het pand en het gaan werken bij Defensie. Maar niet lang. Hij heeft tenslotte zelf gekozen. Er was geen dwang, geen noodzaak. Een zelf gekozen uitdaging. Hij verheugt zich erop in januari te beginnen.

Met dank ook aan zijn trouwe klanten, voegt hij eraan toe. Er klinkt toch iets van heimwee door. Dan doet hij de deur weer open en loopt naar zijn kantoortje. Het koffiezetapparaat staat er gelukkig nog. Tien dagen nog ongeduldig wachten... dan begint zijn nieuwe avontuur.

“Prachtig! Ik kan van mijn hobby mijn ‘dagelijks werk maken.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden