De Politie kan er razendsnel zijn!


<p>Bennekoms wijkagent Sander Veldhuizen op zijn supersnelle BMW, net gebeld in Ede, nu al in Bennekom!</p>

Bennekoms wijkagent Sander Veldhuizen op zijn supersnelle BMW, net gebeld in Ede, nu al in Bennekom!

(Foto: )

De Politie kan er razendsnel zijn!

Het is al een beetje een traditie geworden: zo tegen het eind van het jaar even praten met de wijkagent over hoe het is gegaan dit jaar en wat de maatschappelijke veranderingen zijn die hij signaleert en waardoor zijn werk en ons dagelijks leven worden beïnvloed. Hij laat een appje zien op zijn mobiele telefoon: hij heeft nog een schuld uitstaan wegens een bekeuring en als hij niet binnen 3 dagen betaalt, dan komt de deurwaarder. Zelfs de politie wordt benaderd door computercriminelen…

Door Wout Schotsman

Bennekom - Dat is het thema dat in ons gesprek steeds weer terugkomt: digitale inbraken, computercriminaliteit. In 2019 in Bennekom 52 stuks, dit jaar 113 stuks! Sander Veldhuizen heeft er voorbeelden van. Ook in Bennekom, waar toch zoveel verstandige mensen wonen, zijn er mensen een hoop geld kwijtgeraakt, omdat ze een appje van hun dochter kregen dat ze een nieuw mobiel nummer heeft en dat ze onverwacht dringend geld nodig heeft en of papa dat even wil voorschieten. Nee, een titel als wetenschapper is geen garantie dat je die oplichterstruc door hebt. Tenslotte… je houdt van je dochter. Toch?!

Altijd op slot

Dit betekent trouwens niet dat je de achterdeur en de schuur rustig kunt openlaten ’s avonds, als het donker is. Hij is er zeker van dat als we nu nog een keer een ‘witte voetjesactie’ zouden houden, dat we dan weer een rijke oogst aan wel heel gemakkelijke diefstallen zouden oogsten. In 2019 waren er nog 54 inbraken, waarvan er 17 bij een poging bleven. Dit jaar was dat, tot dusver, aanzienlijk minder: 27 inbraken waarvan 11 mislukte pogingen. Maar de meeste inbraken zijn elk jaar in de donkere dagen rond kerst, de maanden november, december vooral en januari. De politie is dan extra waakzaam, maar wees het vooral zelf ook.

De digitale achterdeur

Dat is het andere thema: wat kan de burger zelf doen om niet een slachtoffer te worden? Voorkomen van een fysieke inbraak? Dat weten we wel: goed afsluiten en als je weg gaat, zorg ervoor dat het eruit ziet alsof je thuis bent. Bij digitale inbraken is dat lastiger te omschrijven, maar opletten bij elk bericht dat van een onbekende afzender komt, is heel belangrijk.

Eerst de politie bellen

Het derde thema is: wees waakzaam, meteen de politie bellen als er iets vervelends gebeurt of als je iets verdachts ziet. Sander wijst op het SAAR - systeem: Signaleren, Alarmeren, Appen en Reageren. Mensen die al lang in dezelfde straat wonen, zien snel iets verdachts in de eigen buurt, net als de krantenbezorgers, de mensen die elke dag de hond uitlaten en zo ongeveer hetzelfde rondje lopen. Wat te doen als de krantenbezorger om 5 uur in het zwart geklede mensen tegenkomt, die lopen rond te kijken terwijl iets verderop een auto stationair staat te draaien? Signaleren en alarmeren! Sander demonstreert het graag. Ik bel hem in Ede en hij is echt razendsnel in Bennekom!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden