Dieuwke’s boek ligt nu in de winkel


<p>Dieuwke van der Hart krijgt van Gerard Kok het eerste exemplaar van haar boek: &ldquo;Luister nou eens&hellip;&rdquo;</p>

Dieuwke van der Hart krijgt van Gerard Kok het eerste exemplaar van haar boek: “Luister nou eens…”

(Foto: )

Dieuwke’s boek ligt nu in de winkel

Luisteren, gehoord worden, elkaar verstaan, begrijpen, je kunnen inleven, empathie… het zijn allemaal termen die voorkomen in onze communicatiemaatschappij. Er zijn ongelooflijk veel manieren waarop mensen tegenwoordig contact met elkaar kunnen hebben. Maar contact met elkaar hebben, betekent nog niet dat je elkaar verstaat, laat staan dat je elkaar begrijpt. Dat is al lastig als twee geboren Nederlanders uit verschillende culturen komen.

Door Wout Schotsman

Bennekom - Als je geboren bent met een hersenaandoening; als je tenslotte volledig bedlegerig bent, graag onafhankelijk wilt zijn maar veel zorg nodig hebt, dan lijkt het soms alsof de zorgverleners uit een andere cultuur komen en zich niet kunnen inleven in jouw situatie en in jouw wensen. Dat is een deel van het verhaal van Dieuwke van der Hart. Het is geen klacht en zeker geen aanklacht. Het is wel een roep om begrip, met een lijstje van aanbevelingen voor zorgverleners en andere mensen om haar heen.

“Ben je nu gelukkig?”, vraag ik als we bij haar op bezoek zijn, in haar aangepaste appartement aan de Hendrick van Poelwijcklaan. “Ja”, zegt ze, “Met het wonen wel, niet met de zorg”. Meteen zegt ze erbij dat die opmerking niet een verwijt is naar al die hard werkende verzorgenden die ontzettend hun best doen, maar zoals ze schrijft in haar boek: ”Niet om mijzelf in het middelpunt te zetten, maar om ‘de zorg’ vooruit te helpen.”

“Wat verwacht je dan van de zorg?”, is de voor de hand liggende vraag. “Dat ze zich inleven in de patiënt die niet het bed uit kan. Dat ze luisteren naar je. Daarom heet mijn boek ook “Luister nou eens!” Huisartsen en zorgverleners hebben vaak geen tijd om te luisteren. Ik hoop dat ze mijn boek lezen en er wat mee doen!” Als ik de volgende vraag stel, wordt ze plotseling ondeugend. “Wat zou je willen?” “Belletje lellen! Met de voeten door bladeren lopen te schoppen, desnoods vanuit de rolstoel. Ik heb een plan. Ik zou wel zomaar tijdens een vergadering ergens willen binnenlopen, ze wakker schudden en ze vragen of ze me als mens willen behandelen, in plaats van als een gehandicapte”

Luister nou eens...

Bij het schrijven van haar boek ‘Luister nou eens...’ is Dieuwke - ze wordt door vrienden vaak Doeke genoemd - geholpen door Gerard Kok, die ze nog kent van de tijd dat ze in ‘Het Dorp’ woonde. Ze vertelt haar levensverhaal, dat in 1943 begon, van haar reis door zoveel instellingen (ook in Bennekom!) en van haar ervaringen met thuiszorg. Met enig gevoel voor humor vertelt ze, zonder te klagen zoals ze benadrukt, maar zoals het is. Het boek eindigt met een reeks aanbevelingen voor zorgverleners en voor iedereen die contact heeft met mensen met een handicap. Het boek ligt in de winkel, bij Novita in Bennekom. De titel is: ‘Luister nou eens… - Beleving van de zorg bij een hersenaandoening.’ Een vriendin zei tegen haar: “Als ik het boek lees, is het net alsof ik je stem hoor!”

“Ik wil wel eens met mijn voeten door bladeren schoppen”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden