Kerstnachtdienst op parkeerterrein


<p>Dominee Anne Verbaan oefent vast voor de Kerstnachtdienst op het parkeerterrein tussen Kerk en Plus</p>

Dominee Anne Verbaan oefent vast voor de Kerstnachtdienst op het parkeerterrein tussen Kerk en Plus

(Foto: )

Kerstnachtdienst op parkeerterrein

Een van de Bennekomse huisartsen meldde onlangs in een interview een pluspunt van de coronatijd: de digitalisering van onze maatschappij is in korte tijd met sprongen voortuit gegaan. Niet iedereen zal het ermee eens zijn dat dat een pluspunt is, maar een feit is dat velen, noodgedwongen, met de computer aan de slag gingen, omdat ze niet naar buiten konden. Dominee Anne Verbaan vertelde trots dat heel veel mensen meegekeken hebben naar de digitale versie van het ‘Moment van Gedenken’. Maar de Kerstnachtdienst wil ze niet alleen digitaal doen. Wel buiten, met de kerk in de rug, op de parkeerplaats van de PLUS!

Door Wout Schotsman

Bennekom. Dat wordt dus een soort hagepreek. Daaronder wordt gewoonlijk verstaan een predikdienst in de open lucht. Maar van oorsprong hoort daarbij dat die diensten vooral gehouden werden door rondzwervende predikers, die niet een eigen gemeente hadden. Eigenlijk geldt dat ook wel een beetje voor de predikanten van nu, die wel een gebouw hebben, maar slechts een gering aantal kerkgangers mogen toespreken. Spijtig voor de predikanten, maar ook spijtig voor al die mensen die hun wekelijkse bezoekje aan de kerk missen, het luisteren, het bidden, het zingen het ontmoeten van dorpsgenoten en veelal ook het kopje koffie. De koffie wordt in deze Kerstnacht Glühwein. Geen wonder als water dat in wijn verandert, maar wel lekker warm tijdens een waarschijnlijk frisse winternacht.

Het programma is als volgt:

Bij acceptabel weer is op 24 december het feestelijk verlichte parkeerterrein, tussen de Oude Kerk en de PLUS, de plek waar de Hervormde Kerk (de wijken Oost en West) de Kerstnachtdienst houdt. Coronaproof natuurlijk. Dus: vooraf aanmelden, begeleiding vanaf de beide ingangen, plaatsen anderhalve meter van elkaar.

Er zijn 2 bijeenkomsten:

19.30 uur voor kinderen tot 12 jaar: kerstverhaal rond de boom, met chocomel en lekkers.

Tijdens het binnenkomen klinkt kerstmuziek. Er zijn strobalen waar de kinderen op kunnen zitten. Bij de vuurkorf vertelt Dirk een mooi Kerstverhaal. De kinderkerstnachtdienst wordt afgesloten met het zingen van Stille nacht, heilige nacht.

21.00 uur: Kerstnachtdienst, met blazers, warme glühwein en choco to go.

Voor mensen voor wie buiten zitten of staan niet zo geschikt is, is er plaats in de kerk en eventueel in de zijzalen, steeds voor 30 mensen. Daar zijn schermen opgesteld om de dienst te volgen. Dominee Anne Verbaan zal, als een ware hageprediker, vanaf een platte kar, de dienst leiden.

Kerkdiensten

In een kolom hieronder het schema van de diensten in de PKN - kerken: de Brinkstraatkerk, de Oude Kerk en de Ichtuskerk. Voor al deze diensten geldt: vooraf aanmelden. De kerstkerkdiensten zijn via de websites te volgen, naar wens live of later.

Kerstboodschap komt deze keer vanaf een platte kar

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden