Er komt nu ook veel liefs naar boven


<p>Muziek en zang van Ellen & Peter Bouter, op hun eigen stoep, als voorbereiding op de Kerstnacht in de Groenestraat</p>

Muziek en zang van Ellen & Peter Bouter, op hun eigen stoep, als voorbereiding op de Kerstnacht in de Groenestraat

(Foto: )

Er komt nu ook veel liefs naar boven

Hoe zullen we ons over tien jaar aan 2020 terugdenken? Alles wat niet mocht en niet kon, bracht ook zoveel liefs naar boven! In 2020 werd het plotseling normaal om op elkaar te letten. Eenzame mensen in de buurt? Een bezoekje! Een kaartje! Een boodschapje! Voor alle beperkingen werden alternatieven gezocht. Digitaliseren ging snel vooruit. Grootouders konden al gauw videobellen met de kleinkinderen.

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Wat is eigenlijk typisch Hollands? Dat opstandige, dat anti-autoritaire waar dezer dagen de kranten vol van staan? Mag het niet dan doen we het lekker toch. Mogen we dit jaar geen vuurwerk afsteken? Nou, dat zullen we dan nog wel eens zien... Mogen we niet meer dan drie gasten ontvangen met Kerst? Wie is er de baas achter onze voordeur? Of is typisch Hollands ook dat we in crisistijd solidair zijn met elkaar. En typisch ook: ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan!’ Dan is er ineens een enorme creativiteit in het realiseren van alternatieven!

Een voorbeeld

De Groenestraat in Bennekom is een voorbeeld van creatief alternatieven vinden, die men zich in 2020 wellicht nog herinnert. De jarenlange traditie van buurtfeesten werd doorbroken: niet coronaproof te organiseren. Tegen Kerst werd dat gemis gevoeld, maar werd ook een alternatief gevonden. Peter en Ellen Bouter schreven een brief aan hun buurtgenoten: De Groenestraat is toch de gezelligste en muzikaalste straat van Bennekom? Laten we dat dan laten zien en horen!

Licht, muziek en zang

Hoe? Zet minstens een kaars, maar liefst een zelfgemaakte kerststal voor je raam of in de voortuin. Doe dat in de laatste week voor Kerst, met gebruik van veel lampjes. En dan op Kerstavond, 24 december, tussen 19 en 20 uur, op zoveel mogelijk adressen muziek maken, kerstliedjes zingen en spelen! Breng de gezelligheid naar buiten, zodat iedereen op de stoep kan meegenieten en meedoen. De kerststallen en de lichtjes mogen natuurlijk blijven tot na Kerst of zelfs tot Driekoningen! Er is niets tegen op nog wekenlang nagenieten!

Als een lopend lichtje

Peter en Ellen Bouter (zie de foto: musicerend voor hun voordeur) zijn verheugd dat nu al ruim 50% van de bewoners van de Groenestraat heeft toegezegd mee te doen. Het ideaal is natuurlijk dat het idee zich als een lopend (kerst-) lichtje verspreid door Bennekom. Zich verspreiden als een olievlek mag ook, als het effect maar is dat straatgenoten het met elkaar gezellig maken in de Kerstnacht en daarmee laten zien dat een pandemie ons er niet zomaar onder krijgt. Gezelligheid in de straat, coronaproof, kan heel goed. compensatie voor de meedogenloosheid en kilheid van de pandemie. Als de lichtjes overal branden, als de olievlek zich flink verspreidt, dan wordt Bennekom wellicht het gezelligste en muzikaalste dorp van de gemeente. ‘t s geen wedstrijdje maar wel fijn om overal warmte te brengen naar elkaar!

Niks coronamoe! juist nu licht en warmte brengen naar elkaar

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden