De diagnose van… Bibi Balhuizen


<p>Dokter Bibi Balhuizen is trots op het pand waarin haar praktijk is gevestigd: De Biesterbos aan de Selterskampweg (zie de grote foto aan de wand).</p>

Dokter Bibi Balhuizen is trots op het pand waarin haar praktijk is gevestigd: De Biesterbos aan de Selterskampweg (zie de grote foto aan de wand).

De diagnose van… Bibi Balhuizen

Het was coronazomer. De ernst leek af te nemen. Het Bennekoms Nieuwsblad gaf Bennekomse predikanten de gelegenheid hun zomerboodschap door te geven. In deze coronaherfst waarin de ernst stevig toegenomen is, praten we met Bennekomse huisartsen over hun diagnose. Bibi Balhuizen, de 6e van de reeks, vertelt ons haar verhaal.

Door Wout Schotsman

Bennekom. In 2005 was ze klaar met haar huisartsenopleiding en besloot ze dat ze een eigen praktijk wilde. Ze wilde dorpsdokter worden. Best bijzonder voor iemand die in het Twentse Hengelo is geboren, gedurende 5 jaar in Guatemala opgroeide en daar 2 broertjes kreeg, voor een jaar terug ging naar Nederland en verder nog eens 3 jaar verbleef in Rwanda. Misschien is het daarom juist wel logisch dat ze toen in Nederland een echte dorpsdokter wilde worden.

Bennebroek - Bennekom

Tijdens haar Middelbare School – tijd wilde ze dierenarts worden. Totdat haar moeder haar meenam naar een koe en liet zien dat je daar soms tot je elleboog in moet graaien. Toen koos ze toch maar voor kindergeneeskunde, want een koe is wel erg groot. Voor haar co-schappen kwam ze terecht bij een huisarts in Weerselo. Zij werd gehuisvest in een aanleunwoning en mocht met de huisarts mee visiterijden naar ouderen met diabetes en andere ouderenkwalen. Lekker relaxed! Dat wilde ze ook. De huisartsenopleiding was klaar en ze ging op zoek naar een praktijk. Ze werd gewezen op een advertentie van dokter Hankees Smit. Nee, die niet. In Bennebroek, dat is in het drukke westen, ik wil naar een plattelandsdorp. Bij nader inzien bleek dat het niet ging om Bennebroek maar om Bennekom. Haar man werkte inmiddels op een advocatenkantoor in Utrecht, Bennekom bleek in de buurt van Arnhem te zijn. Een mooie plek voor allebei! Het lukte!

Kleinschaligheid

Zij heeft altijd al in kleinschaligheid geloofd. Tijdelijk had ze haar praktijk in hun woonhuis tegenover de Biesterbos. Dat was nogal behelpen. Contact met projectontwikkelaar Jaap Couperus bracht een snelle oplossing, het huren van een ruime praktijkruimte in De Biesterbos. Daar begon ze op 80 m2, als 1 dokter, met 2 assistentes en in huis 3 kinderen en een man die werkt in Utrecht. Met 3 kinderen in huis heb je zo nu en dan vervangers nodig. Een van die waarnemers was Jose Medema. Dat klikte. Jose bleef als vaste waarnemer. Ze is nu heel trots op haar hechte team, van 2 artsen, 2 doktersassistentes en 2 praktijkondersteuners, voor de chronische aandoeningen, zoals diabetes en voor de eenvoudige GGZ. Sinds kort ook een praktijkondersteuner GGZ Jeugd en een stagiaire doktersassistente. Bovendien samenwerking met een diëtiste en een verloskundige die bij haar ruimte huren. Past dat wel bij de kleinschaligheid waar ze zo heilig in gelooft?

Gezinsdokter

Ze geeft toe dat er soms de dreiging is bedolven te worden onder managementtaken. Bovendien: in de 13 jaar dat ze nu in Bennekom werkt zijn er geweldige ontwikkelingen in het werk als huisarts en dat moet je wel bijhouden. Het streven van Bibi en al haar medewerkers is dicht bij de patiënt zijn, de patiënt kennen en het gezin en de familie, meerdere generaties soms. Lief en leed van de patiënten delen. In de hele wereld wordt alles groter en groter en daardoor wordt voor mensen kleinschaligheid steeds belangrijker. Er ontstaan steeds meer specialisaties, zoals praktijkondersteuners voor bijvoorbeeld diabetes. Die kunnen veel werk voor haar doen. Zelf wil ze als generalist het overzicht houden en de hele patiënt zien, niet alleen die ene klacht, of alleen het hart of alleen de longen. Die ambitie is wel een hele uitdaging. Ze vindt het geweldig om dit werk te mogen doen. Terloops zegt ze dat patiënten haar alles moeten mogen vertellen. Het beroepsgeheim moet dus blijven.

Corona

In de eerste golf merkte ze weinig van corona, behalve dan dat de patiënten wegbleven. Die komen nu gelukkig weer, maar nu in de 2e golf heeft ze ook coronapatiënten die er langdurig last van hebben. Ze merkt ook dat mensen angstiger worden. De maatregelen zijn voor iedereen lastig. Het is nu een onrustige periode met onrustige patiënten. Dan ook nog de drukte van de griepvaccinaties. Deze tijd vraagt veel van haar medewerkers. Of ze nog tips heeft voor haar patiënten en andere Bennekommers? Ja!: 1e afstand houden – dat helpt echt, 2e meedoen met handen wassen en mondkapjes opdoen en 3e je gezonde verstand gebruiken!

alles groter: kleinschaligheid wordt steeds waardevoller

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden