40 jaar Klaverjasclub ‘Ons Genoegen'


<p>De heer Zaaier is 30 jaar lid van de klaverjasclub &lsquo;Ons Genoegen&rsquo; maar wegens corona kan er nu niet gespeeld worden.</p>

De heer Zaaier is 30 jaar lid van de klaverjasclub ‘Ons Genoegen’ maar wegens corona kan er nu niet gespeeld worden.

(Foto: )

40 jaar Klaverjasclub ‘Ons Genoegen'

In het Bennekomse Denksportcentrum De Commanderij spelen honderden bridgers, leden van een zestal bridgeverenigingen. Bridgen is een populaire activiteit geworden. Maar dit jaar spelen ze niet, wegens de coronaregels. Dat geldt ook voor de 30 leden van de Klaverjasclub ‘Ons Genoegen’, die dit jaar 40 jaar bestaat. Dit 40-ste jaar is wel een beetje een verdrietig jaar….

Door Wout Schotsman

Bennekom.  Anton Vos is 4 jaar lid van de Klaverjasclub ‘Ons Genoegen’, waarvan de laatste twee jaar secretaris en wedstrijdsecretaris. Min of meer bij toeval ontdekte hij onlangs dat de club dit jaar 40 jaar bestaat. Lastig om dat te vieren als je niet je met z’n allen bij elkaar kunt komen. De 30 leden zitten, gezien de gemiddelde leeftijd van 80 jaar, in de kwetsbare groepen, dus je wilt als bestuur geen risico lopen. Met 30 mensen bij elkaar komen zou misschien nog wel ergens kunnen, maar je wilt met deze groep toch minstens 7 tafels met elk 4 spelers hebben en dan is anderhalve meter afstand moeilijk te realiseren. En schermen op tafel is ook al niet handig bij het kaarten. Dus spijtig en noodgedwongen in het jubileum jaar geen klaverjassen. Voor ‘Ons Genoegen’ is 2020 helaas een verloren klaverjasjaar.

Trouwe leden

We zijn met ons tweeën op bezoek bij de heer Zaaier. Die is al 30 jaar lid en kan veel meer vertellen over de club, dan de secretaris die nog maar 4 jaar lid is. De heer Zaaier is het met het bestuur eens: je moet voorkomen dat je als club een bron van besmetting wordt. Maar hij vindt het wel spijtig. Hij is 93 jaar en het klaverjassen was een wekelijks uitje, waar ook de sociale contacten met de andere 30 leden werden onderhouden. Nu komt hij nauwelijks meer de deur uit. Anton Vos ziet dat dat voor meer leden geldt. Hij denkt daarbij aan het oudste lid van de club. Die mevrouw is al 34 jaar lid. Hij doet zijn best contact te houden met de leden door zo nu en dan een nieuwsbrief te sturen. De helft van de leden is te bereiken via e-mail. Dat maakt het gemakkelijker.

De heer Zaaier herinnert zich nog dat de club begon in de Broekakker. Toen had de club ook al 30 leden. Dat is steeds zo gebleven. In de Broekakker was het gezellig en leuk, totdat de gemeente vond dat de gebruikers daar te weinig voor betaalden. De nieuwe huur was voor de leden niet te betalen, dus dat betekende vertrekken. Nieuwe huisvesting werd gevonden in De Commanderij. Maar wat is dat gebouw slecht onderhouden! Dat is dan wel weer een nadeel.

Groot gemis

De heer Vos en de heer Zaaier zijn het er helemaal met elkaar over eens: niet kunnen spelen is een groot gemis. Anton Vos was zo blij dat hij vier jaar geleden begon de administratie van de club te automatiseren. Nu kan hij in een paar handomdraaien de presentielijsten en de scores bij houden. En nieuwsbrieven sturen! Hij hoopt dat hij in het 41-ste jaar van de club van die automatisering gebruik kan maken. En dat er dan een jubileumfeest georganiseerd kan worden!

Aan de klaver- jastafel lukt 1,5 meter uit elkaar helaas niet...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden