Bennekom kleurt oranje


<p>Op een mooie lentedag ziet de toren van de RK Kerk er zo uit, maar in een koude winternacht&hellip;</p>

Op een mooie lentedag ziet de toren van de RK Kerk er zo uit, maar in een koude winternacht…

Bennekom kleurt oranje

De wereld oranje kleuren kun je aan de Hollanders wel overlaten. Hele legioenen in oranje uitgedoste Hollanders reizen mee met voetballers, schaatsers en wielrenners. Hollandse sporters worden ondersteund, aangemoedigd en toegejuicht. Maar Bennekommers die een dezer dagen de Muziektent en de RK Kerktoren in oranje licht zien, hoeven niet trots te juichen. Integendeel.

Door Wout Schotsman

Bennekom. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met lichamelijk of seksueel geweld in haar leven, volgens een persbericht van Soroptimistenclub Bennekom & Beekdal. Uit Europees onderzoek blijkt dat 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt. Niets om juichend massaal te vieren, in oranje gehuld en met rood-wit-blauwe vlaggetjes op de wangen. Orange the World is een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne loopt van 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Dag van de Mensenrechten). Het initiatief voor deze actie is genomen door de Verenigde Naties. De internationale Soroptimistenclubs zetten zich nu voor het tweede jaar in voor deze actie.

Oranje

Ieder jaar kleuren overal in de wereld gebouwen oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, zonder geweld. In Bennekom zullen de toren van de Katholieke Kerk en de Muziektent in oranje licht gezet worden. De noord- en aan de zuidkant van Bennekom kleuren oranje! Precies daartussenin, verkoopt Bakkerij Mekking, op verzoek van de Soroptimisten, speciale oranje gebakjes.

Nederland

Als er één land is waar oranje een grote rol speelt, dan is het Nederland wel. Zelfs ons koningshuis draagt trots de naam Oranje! Als de acties ‘Orange the World’ succesvol zijn dan kunnen ook in Nederland vrouwen en meisjes juichen. Misschien wel met oranje pruiken op en rood-wit-blauwe vlaggetjes op de Hollandse blozende wangen.

NOG MEER ACTIES VAN DE SOROPTIMISTEN

De Soroptimistenclub Bennekom & Beekdal is weliswaar onderdeel van een internationale organisatie, maar de doelen van de acties liggen vaak dichtbij huis. Op maandagavond 30 november, van 2015 uur tot 21.15 uur wordt een Webinar gehouden, met het thema ‘Wat is de impact op je leven als je een gehandicapt kind krijgt?’

Een webinar is een lezing waarvoor je de deur niet uit hoeft, die je kunt bijwonen vanachter de computer. Deze lezing bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is de lezing van Co de Gooyer. Hij is bestuurslid van het Mooi Leven Huis in Bennekom, waar zijn dochter woont. Hij vertelt het persoonlijke en inspirerende verhaal over hoe hij en zijn dochter het leven in het Huis ervaren. In het 2e deel van de webinar vertelt Barbera Fiering hoe zij, als gedreven verpleegkundige, werkt met de dochter van Co. Dat werk is haar passie en uit haar verhaal blijkt hoe alles georganiseerd is in het ‘Mooi Leven Huis’.

En wij dan?

De lezingen maken duidelijk hoe wij eigenlijk écht omgaan met mensen met een beperking, nu in 2020. De webinar leert op deze manier op welke manier we als maatschappij zorg kunnen dragen voor en hoe we verantwoordelijk kunnen zijn voor mensen met een beperking. Het ‘Mooi Leven Huis’ is een initiatief van een aantal ouders van de huidige bewoners. Co en Barbera geven een inkijkje in het leven van de ouders en de verzorgers enerzijds en de bewoners van het huis anderzijds. De beide sprekers zijn nauw betrokken bij deze nieuwe woonvorm en verzorging van mensen met een beperking. Daardoor zal het voor alle kijkers/luisteraars een boeiend uur worden. Aan het eind van elke lezing is er gelegenheid om vragen te stellen.

Deelname

Aanmelden voor de webinar kan via de website: https://www.bennekomenbeekdal.com via de knop ‘Webinar’. De lezingen zijn op maandagavond 30 november, van 20.15 uur tot 21.15 uur. Deelname aan de lezing kost 5,50 euro. Dat bedrag komt ten goede aan het ‘Mooi Leven Huis’. De Soroptimisten Bennekom & Beekdal hopen veel deelnemers online te mogen begroeten en dan een leuke bijdrage aan het Mooi Leven Huis te kunnen doneren.

Na geweld of gehandicapt: Wat is de impact op je leven?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden