<p>Dokter Bart Waalewijn had als tropenarts al ervaring met Ebola, jaren voordat wij van Covid -19 gehoord hadden.</p>

Dokter Bart Waalewijn had als tropenarts al ervaring met Ebola, jaren voordat wij van Covid -19 gehoord hadden.

(Foto: )

De diagnose van… Bart Waalewijn

Bart Waalewijn is net vader van zijn vierde kind, dus de journalist wordt ontvangen met beschuit met muisjes, roze en witte muisjes. Later mag ik Rhodé op veilige afstand bekijken. En we moeten opschieten, want straks komt er kraamvisite! Hij heeft bijzondere verhalen te vertellen: opgegroeid in Afrika, tropenarts geweest in Sierre Leona en heeft daar een pandemie meegemaakt voordat wij dat woord zo vaak zouden gaan horen.

Bennekom. Als je in Afrika bent opgegroeid, is het bijna vanzelfsprekend dat je er later weer heen wilt, zeker als het jouw studierichting heeft bepaald en je bent opgeleid tot tropenarts. Hij heeft gestudeerd in Utrecht, gewerkt in diverse ziekenhuizen, zoals Nieuwegein waar hij Kindergeneeskunde deed en ook in De Gelderse Vallei. De 1e kennismaking met onze omgeving! Van 2013 tot 2017 werkte hij in Afrika. De organisatie waarvoor hij werkte haalde hem tijdelijk terug uit Sierra Leone wegens de daar toen heersende Ebolacrisis. Omwille van de kinderen wilden zijn vrouw Pauline en hij een stabiele en veilige omgeving, met scholen in de buurt. De internationale allure van Wageningen sprak hen wel aan.

Bennekom en de wereld

Bart zegt, terwijl de op een na jongste van zijn vier kinderen bij hem op schoot klimt, dat Bennekom een fijn dorp is, met vriendelijke mensen. Hij heeft zijn huisartsenopleiding afgerond in De Gelderse Vallei. In die periode werkte hij als waarnemer onder andere in Ederveen. Zijn 2e ervaring met deze omgeving! Heel wat anders dan in een afgelegen dorpje in Sierra Leone waar hij helemaal alleen verantwoordelijk was voor alles, in plaats van in een team te werken zoals nu. De Nederlandse Gezondheidszorg bekijkt hij in groter perspectief. Natuurlijk, alles kan altijd beter, maar Nederland is qua gezondheidszorg echt bevoorrecht. Kijkend naar de Nederlandse reactie op het coranavirus ziet hij parallellen met de Afrikaanse reactie op het Ebolavirus. Ook daar ging de communicatie moeizaam en bleven er onduidelijkheden en vraagtekens. Erger: er ontstonden complottheorieën en activiteiten gebaseerd op dat nepnieuws, zonder bewijzen.

Stroomversnelling

Bart ziet pluspunten in de coronacrisis, die wellicht niet iedereen zo zal zien. De digitalisering is ineens grote stappen vooruit gegaan en geaccepteerd. Op afstand van elkaar moeten blijven, vraagt om alternatieven. Grootouders leren plotseling videobellen met hun kleinkinderen; mensen leren digitaal afspraken maken met de huisarts en met het ziekenhuis. Dat is voor ouderen ongetwijfeld even wennen, maar wanneer ze het onder de knie hebben, vinden ze het zelfs leuk. Doe maar mee met de digitalisering want die komt toch meer en meer! Bijna tegelijkertijd zegt hij dat huisarts zijn, niet kan zonder persoonlijk contact met de patiënt. Dat blijft zo, maar er is niets mis met een verwijsbriefje dat via beveiligde e-mail naar patiënt en specialist gaat.

Zelfredzaamheid

Tijdens de Ebola-pandemie zag hij in Afrika hetzelfde verschijnsel als in Nederland: minder mensen bezochten de dokter. Waren ze minder ziek dan? Nee, ze durfden niet naar de huisarts of vonden de kwaal niet erg genoeg ‘want de huisarts zal het wel druk hebben’. Bart lacht instemmend als ik vertel van de oudere huisarts die vaak zei: “Verkouden? Als ik je een drankje geef is het in zeven dagen over, als je niks krijgt, dan duurt het een week!” Bart vertelt dat hij het vak van huisarts zo fascinerend vindt omdat het alles van een mens omvat en dat je ook als huisarts nooit alles kunt weten. Hoe werken lichaam en psyche samen of elkaar tegen? Voelt je lichaam zich rot omdat je boos, verdrietig, teleurgesteld of in de war bent of krijg je hoofdpijn omdat je teveel van je lichaam hebt gevergd? Daar moet je met z’n tweeën uit zien te komen. Of zelf op zoek gaan. In plaats van de wijze oude tante die altijd goede raad gaf, is er tegenwoordig internet, met www.thuisarts.nl en www.moetiknaardedokter.nl.

Elvira

Wanneer ze weer teruggaan naar Afrika? Ja, dat is nog wel een wens... Hij bemoeit zich nu met stichtingen voor trainingen en medische hulp aan Afrika. Ooit wil hij wel een vaste plek in een huisartsenpraktijk. Tja, met 4 kinderen onder de 7 waarvan de jongste net drie weken... Voorlopig is het dus wel erg fijn als waarnemer in het team van Elvira Schouten te werken.

Wout Schotsman

Bennekom is een fijn dorp met vriendelijke mensen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden