<p>Altijd heeft Jessica de Kort tekeningen en foto&rsquo;s van de kinderen dichtbij zich. Soms verstopt achter werkspullen, maar toch&hellip;</p>

Altijd heeft Jessica de Kort tekeningen en foto’s van de kinderen dichtbij zich. Soms verstopt achter werkspullen, maar toch…

(Foto: )

De diagnose van… Jessica de Kort

Het was coronazomer. De ernst leek af te nemen. Het Bennekoms Nieuwsblad gaf Bennekomse predikanten de gelegenheid hun zomerboodschap door te geven. In deze coronaherfst waarin de ernst stevig toeneemt praten we met Bennekomse huisartsen over hun ‘diagnose. Vandaag Jessica de Kort aan het woord.

Door Wout Schotsman

Bennekom. Hoe vaak zal het gebeuren dat iemand huisarts wordt in zijn / haar geboorteplaats? Met Jessica de Kort – Beuker hebben we een autochtone huisarts in ons dorp, waar haar ouders nog steeds wonen. Ze is geboren aan de Bellaertstraat en opgegroeid aan de Nassaulaan. Na basisschool De Prinsenakker ging ze naar het Wagenings Lyceum waar ze het diploma haalde aan Het Pantarijn…

Ze zong in het schoolkoor o.l.v. Cees Mobach, samen met Sanne Custers, die in een hogere klas zat. Jarenlang zagen ze elkaar niet, totdat ze elkaar tegenkwamen tijdens een nascholing voor huisartsen in De Gelderse Vallei. Herinneringen opgehaald. Het klikte. Contact gehouden. Totdat Jessica een waarnemer zocht en die vond in Sanne. Wellicht over Sanne in een volgend artikel meer.

Hoed…

Na een jaar studeren aan de WUR werd ze ingeloot om geneeskunde te kunnen gaan studeren in Groningen. Na enkele co-schappen en het studeren van kindergeneeskunde werd ze toch huisarts in Nijmegen. Tijdens de Nationale Jamboree van Scouting, waar ze als arts aanwezig was, ontmoette ze iemand met wie koffiedrinken wel leuk was en van koffiedrinken komt het ander: ze vestigden zich in Arnhem. In 2010 was ze een stoer lid van de bouwploeg van het Kinderdorp. Op een dag fietste ze na afloop naar huisarts Van Es om te solliciteren naar het mogen overnemen van zijn praktijk. Dat mocht. Van Es zat toen in het overleg om het Zorgpunt Bennekom op te richten en liet dat overleg verder aan Jessica over, die per 1 april 2011 tijdelijk haar praktijk vestigde aan de Prins Bernhardlaan. Terwijl het Zorgpunt op 6 september 2013 officieel werd geopend, lag Jessica in het ziekenhuis om te bevallen van haar eerste kind. Begin 2014 maakte ze zelf haar start in het Zorgpunt. Als ik vraag hoe haar de groepspraktijk bevalt, word ik meteen gecorrigeerd: het is geen groepspraktijk, maar het zijn vier Huisartsen Onder Één Dak, Hoed dus.

Waardering

Jessica vindt de ‘Hoed’ geweldig. Korte lijnen tussen patiënt en de eigen huisarts en korte lijnen tussen de huisartsen onderling. En tussen de huisartsen en de assistentes. Ze weet dat die best wel eens wat shit over zich heen krijgen. Klagen is echt Nederlands, zegt ze terloops. Mensen zouden best wel eens wat liever kunnen zijn voor elkaar. De assistentes zijn opgeleid om te kunnen inschatten wat de actie van de huisarts moet zijn: actie nu of later? / hoe? Persoonlijk contact of telefonisch? / hier of thuis? De assistentes bewaken de doelmatigheid van de organisatie!. Dat kan niet genoeg gewaardeerd worden!

Gemopper

Ze begrijpt het nationale gemopper op de gezondheidszorg, maar er wordt vaak gemopperd op de verkeerde plek. Ze begrijpt de patiënten die klagen dat de premies omhoog gaan en dat je steeds meer zelf moet doen… En dat je zoveel digitaal moet doen, is ook niet altijd een pretje. Als je er handig in bent is het wel efficiënt, ook voor de huisarts. Als je niet zo handig bent met de computer, dan loop je soms zo maar vast in het contact met de huisarts, het ziekenhuis of de bank. Nu gaat de zorgverzekeraar ook nog verplichten om sommige materialen en medicijnen digitaal te bestellen bij een digitale apotheek. Allemaal extra gedoe voor de patiënt, omwille van kostenbesparing, terwijl de premies elk jaar verder stijgen. Dat begrijpt Jessica heel goed, al is het maar omdat voor de huisartsen min of meer hetzelfde geldt. De opdrachten komen veelal van zorgverzekeraars, van achter bureaus vandaan, zonder de werkvloer, de huisartsen, te kennen of erbij te betrekken. Jazeker, huisarts kunnen wel van alles, maar niet alles tegelijk!

Corona

Jessica heeft best wel wat coronagevallen in haar praktijk, vooral ook mensen die er langdurig last van hebben. In het Zorgpunt doet iedereen er alles aan om veilig te zijn voor de patiënten en voor elkaar. Peinzend zegt ze: Kijk om je heen, bedenk wat je aan elkaar te bieden hebt. Trek aan de bel als er wat is. Niet alleen aan de bel van huisartsen. Blijf niet zitten met klachten. Durf hulp te vragen.

LATEN WE EENS WAT LIEVER ZIJN VOOR ELKAAR

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden