<p>Boertje Bennekom</p>

Boertje Bennekom

(Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Column door het boertje

Met de overgang van de zomertijd naar de wintertijd raakt een torenklok in een ommezien iets van de leg. Bij de Oude Kerk, eigendom gemeente Ede, begon het al een dag eerder: er werd niet meer op een kwartiertje gekeken. Op de zondag bleek het uur wel verzet maar gelijk lopen nog een stap te ver. De Gereformeerden in de Brinkstraat hadden het beter voor elkaar. De klokkenman daar, een vrijwilliger met ervaring, houdt het horloge goed in de gaten.

Na maandenlang dralen heeft de gemeente eindelijk het theehuisje bij Hoekelum aangekocht. Nu maar hopen dat woorden ook echt daden betekenen en er restauratie komt. Ramen uit een doorzonwoning horen in zo’n huisje. Op oude foto’s van honderd jaar geleden kun je goed zien hoe het was als de baron er een kopje thee ging gebruiken. Omdat het een rijksmonument is, kijken er zometeen allerlei deskundigen mee. Er iets speciaals van maken zou een goed gebaar zijn van de gemeente. Na jarenlange ellende van foute tracé’s en ontevreden burgers.

In de Prins Bernhardlaan is het jaarlijkse ophopen van de herfstbladeren bezig. Tussendoor staan overal nieuwe paaltjes op de rijweg. In de ruimte er omheen zijn lage struikjes gezet. Die houden nu weer een hoop bladeren tegen. Tussendoor is het op de stoep hier en daar nodig om de majesteitelijke eikenbomen een stukje aan te drukken. De laan zelf is één van de mooiste van Bennekom, de voorbode van het bos. Om zulke bomen te laten groeien duurt zeker honderd jaar.

In het dorp lopen meer mensen met een mondkapje dan eerst. Sommigen van die personen hebben gekke gedachten op de computer gezien die ze in hun hoofd hebben gestopt. Ze zijn tegen. Ik zag van de school Het Streek al hele sjieke en luxe exemplaren rondlopen. Eigen Bennekomse mondkapjes met de Bennekomse vlag er op, zou dat niet wat zijn?

Op de hoek van de Selterskamp en de Prins Hendrikweg is door de gemeente een mooi bord geplaatst over de evacuatie van 22 oktober 1944. Ook in het Engels; om te oefenen. Het liep daar toen vol met mensen.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden