<p>Steven de Jong bij de uitbreiding van zijn bedrijf: een hal van 2500 m2 en 10 meter hoog</p>

Steven de Jong bij de uitbreiding van zijn bedrijf: een hal van 2500 m2 en 10 meter hoog

(Foto: )

Bennekommer lijmt alles aan elkaar

Eerst even langzaam voorbij de uitbreiding rijden. Nogal indrukwekkend: een hal van 25.000 kuub, zolang die nog in aanbouw is. Dan voorbij de openlucht – opslagplek voor lege plastic containers van 1000 liter, die verdacht veel lijken op de containers die we zien op filmpjes van drugsfabriekjes. Nog maar net geparkeerd en op weg naar de ingang hoor ik een luide schreeuw: “Hé Wout!”. Steven de Jong komt tevoorschijn van tussen die containers vandaan.

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Het is niet de plek waar je de directeur van een bedrijf met 45 werknemers verwacht te zien. Ook niet iemand met de uitstraling van een directeur. Niet in een double breasted pak… Hij is net buiten bezig; houdt ook daar alles in de gaten, zeker de nieuwbouw. In 2019 kocht Intercol het pand en het terrein van de buurman (PTT), een al lang verlaten locatie. Het kantoordeel verhuurt hij nu en op het terrein verschijnt een hal van 2500m2 en 10 meter hoog, als uitbreiding van de fabriek. De hal is bestemd voor opslag van grondstoffen en producten die vorstvrij opgeslagen moeten worden. Precies waar oudbouw en nieuwbouw bij elkaar komen, staat straks de warmtepomp.

Betonnen bunker onder water

Optimistisch en goedlachs vertelt hij van de nieuwbouw, compleet met 840 zonnepanelen, die zo’n 240.000 kWh per jaar moeten opleveren. Er is alleen even enig chagrijn wanneer goede bedoelingen gedwarsboomd worden. De verzekering wilde de hal met zonnepanelen eerst niet verzekeren. ‘Ze willen alleen betonnen bunkers onder water verzekeren’, moppert hij.

De nieuwbouw

Dan is hij weer de goedlachse directeur die alles in de gaten houdt. Vooral de nieuwbouw volgt hij van stap tot stap. Over van alles is van te voren zo goed mogelijk nagedacht, maar tijdens het bouwproces wil hij precies weten of alles wordt gedaan als is uitgedacht. Hij wijst op kleine vierkante gaten in de achterwand. “Dat hadden ramen van een meter bij een meter moeten zijn. Ik heb even niet goed opgelet bij het lezen van de bouwtekeningen. Gelukkig is het daar wel goed gegaan, zegt hij terwijl hij naar het zuiden draait. Dat zijn hele grote ramen. Dan beent hij naar de voorkant: “Dat zijn de twee laaddocks. Straks gelukkig geen op de weg stilstaande vrachtwagens meer. Twee wagens kunnen tegelijkertijd geladen of gelost worden. Met de nieuwe routing is het een geweldige verbetering van het logistieke proces. “Wel groot hè!”, zegt hij door de hal kijkend. “Zo wordt het wel gemakkelijk om wat slordiger te werken, dan wanneer je ruimtegebrek hebt. Toch een puntje om straks op te letten!” De magazijnstellingen heeft hij gekocht van de achterbuurman (Bidfood, ooit KOK-EDE) waarvan het pand nu net gesloopt wordt.

Albert Heijn en zo

Intercol produceert lijmen, industriële voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal, en heel veel voor de levensmiddelenindustrie, voor het afsluiten van verpakkingen. Ze maken geen consumentenproducten, maar als je een geel flesje lijm koopt, is er wel kans dat de lijm door Intercol is gemaakt. Het bedrijf heeft 3000 recepten voor lijm, waarvan er zo’n 1000 actief gebruikt worden. Zijn beste showrooms zijn de supermarkten, zegt hij. Voor talloze verpakkingen levert hij de lijm. Een derde van het personeel werkt in de laboratoria, voor het controleren van producten en voor het ontwikkelen van nieuw recepten, of voor het bedenken van oplossingen voor klanten. Hij heeft 14 klanten in Ede, maar tot zijn grote frustratie hoort Riedel daar (nog) niet bij. Twee zulke vooraanstaande bedrijven en plaatsgenoten, buren bijna, die elkaar nog niet gevonden hebben! De ambitieuze opmerking grenst verdacht hevig aan chagrijn.

Bennekommers

Het is even Bennekommers onder elkaar. Willem van der Meiden komt de spreekkamer binnenvallen. “Hé, de meneer van het Bennekoms Nieuwsblad!” Willem werkt al 42 jaar bij Intercol. We weten nog net het onderwerp voetbal en VV Bennekom te vermijden, door hem de net gemaakte foto van Steven de Jong te laten zien. “Prima foto!”, zegt hij. Steven de Jong grijnst als hij het gesprekje over de foto hoort. “Zo waardevol!”, zegt hij, “als mensen zolang bij je blijven werken, zo nu en dan zelfs tot na het pensioen. Ze zijn toegewijd, trouw, weten alles. Daar ben ik trots op.” Omgekeerd is er ook trots. Werken bij een bedrijf dat steeds verandert, groeit en nu uitbreidt met zo’n grote hal. Fantastisch toch?!

Meer dan 1000 soorten lijm voor duizenden verpakkingen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden