<p>Als huisarts in Bennekom is Elvira Schouten dit jaar Sweet Seventeen: in 2003 begon ze als waarnemer bij huisarts Oldenbeuving.</p>

Als huisarts in Bennekom is Elvira Schouten dit jaar Sweet Seventeen: in 2003 begon ze als waarnemer bij huisarts Oldenbeuving.

De diagnose van… Elvira Schouten

Corona raakt ons allemaal. Hoe reageer je daarop als lokaal weekblad? Gedurende de coronazomer gaf het Bennekoms Nieuwsblad Bennekomse predikanten de gelegenheid hun zomerboodschap door te geven. In de coronaherfst van de tweede golf praten we met Bennekomse huisartsen over hun ‘diagnose’. Het spits wordt afgebeten door Elvira Schouten, die onlangs 25 jaar huisarts was en dat vergat te vieren.

Door Wout Schotsman

Bennekom. Wat beweegt iemand die net afgestudeerd is als basisarts om in een vluchtelingenkamp in Thailand te gaan werken? Elvira Schouten denkt even na en zegt dan: “Het heeft te maken met een persoonlijke drive om zoiets te doen. Als je in de gelegenheid bent geweest om te studeren is het fijn om iets terug te doen. Ik voel dat als een soort maatschappelijke dienstplicht.” Daarna vertelt ze dat het uiteraard ook een drang was naar avontuur en dat ze nog steeds dankbaar is dat ze het gedaan heeft. Ze waardeert heel erg de ervaring die je op doet als je er helemaal alleen voor staat en je moet roeien met de riemen die je niet eens hebt. “Ik werd snel volwassen!”, lacht ze.

Familiearts

Terug in Nederland wilde ze huisarts worden; eigen baas zijn en nog wel eens buiten komen, in plaats van altijd binnen zitten, zoals in een ziekenhuis. Je hebt dan met van alles te maken. Dat komt goed uit als je toevallig alles leuk vindt. Ze kijkt even terug op die 25 jaar: “Het is fijn om ‘familie-arts’ te zijn. Ik heb nu soms 4 generaties patiënten in de praktijk. . Het is een voorrecht om mee te mogen lopen met het leven van patiënten, om familiepatronen te kunnen herkennen en betrokken te zijn bij kraamvisites en bij sterfdagen. Bij mij mag alles op tafel gelegd worden.”

Bennekom

Sinds 2003 is ze huisarts en Bennekom en dat is te danken aan haar echtgenoot, die toen in De Gelderse Vallei ging werken. Ze begon als waarnemer bij dokter Oldenbeuving. “Daar vormde ik een goed team mee”, zegt ze nadenkend. Al snel begon de opbouw van de huisartsenpraktijk, het Zorgpunt. Ja, daar is ze blij mee. Je kunt gemakkelijk even bij een collega binnenlopen om iets te bespreken en je deelt een team van praktijkondersteuners.

Corona

Inmiddels zijn er ook meer coronapatiënten in Bennekom, die soms ook lange tijd nodig hebben om te herstellen. Ja, er is minder reguliere zorg, niet omdat het te druk is, maar omdat patiënten niet (durven) komen. Er is nu achterstand bij bijvoorbeeld diabetesklanten, die regelmatig zorg nodig hebben, maar die niet komen halen. Dat betekent dat wij als huisartsen proactief moeten zijn en patiënten moeten benaderen.

Paarse krokodillen

Ze vindt de de zorg complexer en de werkdruk toegenomen. De kwaliteit van de zorg komt onder druk. Administratieve lasten moeten lager. Partijen (zorgverzekeraars, overheid, huisartsen) moeten elkaar vertrouwen en paarse krokodillen moeten weg!

“Ik ben familie-arts. Bij mij mag alles op tafel gelegd worden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden