<p>Naast Villa Erica, aan de Heelsumseweg, staat een markante tamme kastanjeboom. Iets verderop zien we een deel van de huisjes in het Ericapark.&nbsp;</p>

Naast Villa Erica, aan de Heelsumseweg, staat een markante tamme kastanjeboom. Iets verderop zien we een deel van de huisjes in het Ericapark. 

Die leuke kleine huisjes!

Het is eigenlijk een wonder: vrijwel tegen de zuidelijke ingang van Bennekom Centrum ligt een romantisch park. In het voorjaar een frisgroene grasmat met honderden krokussen, zo nu en dan in de schaduw van eeuwenoude beuken, die net hun bijna doorzichtig groene bladeren beginnen te krijgen. Langs de drukke Heelsumseweg ‘het grote huis’, Villa Eri-ca, en langs de rustige randen van het park 51 huisjes. De rust van het park wordt voor die huisjes nog versterkt door de aangrenzende begraafplaats. Grond, zo dicht bij het dorpscentrum, in tijd van grondschaarste, zal kostbaar zijn. Toch ligt het Ericapark er al 65 jaar zo bij en dat zal vooralsnog zo blijven, want het hele park is een gemeentelijk monument. Hoe is dat allemaal zo gekomen en wie wonen er eigenlijk in die huisjes?

Door Wout Schotsman

Historie

De geschiedenis van het park is uitgebreid beschreven, onder meer in documenten van de Historische Vereniging Oud Bennekom. Halverwege de 50-er jaren van de vorige eeuw werd besloten dat er een bejaardencomplex zou komen voor 55-plussers, maar dan niet als één gebouw, maar als 51 zelfstandige woningen, geschakeld gebouwd. Harmonie tussen de mens en zijn omgeving was hierbij belangrijk Daarna bleef alles een beetje hetzelfde. Goed, de bewoners waren sinds 1955 verenigd in een coöperatie en dat werd in 1978 een Vereniging van Eigenaars. Blijft de vraag: wie zijn die eigenaars?

Nu en de toekomst

De Bennekomse kunstenares, Clementine Sluijsmans, nam het initiatief om samen met de bewoners van het Ericapark die vraag te beantwoorden. In de loop van 2021 komt er een gezamenlijk kunstwerk en een informatief boekje met foto’s van het tot stand komen van dit project: een weergave van alle ‘kunstwerkjes’. Ook staan er verhalen in die door de bewoners verteld zijn. In de eerste plaats is het project bedoeld om bewoners op een originele manier elkaar te laten ontmoeten en te leren kennen. In tweede instantie krijgt Bennekom een beeld van deze bijzondere woongroep. Er is dan een document over de eigenaars van de 51 huisjes. Over 75 jaar is dat boekje voor de Historische Vereniging Bennekom ongetwijfeld een waardevol document!

Doneer!

Voor bewoners van Bennekom die hun Ede Doet - bon nog niet geactiveerd hebben en dit project willen ondersteunen… doneer de Ede Doet -bon aan dit initiatief!

Ericapark... een wonder van groen en rust bij het centrum

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden