<p>Wijkagent Sander Veldhuizen en beheerder van Collage Marcel van der Heijden, bij enkele van de altijd actieve bewakingscamera&rsquo;s.</p>

Wijkagent Sander Veldhuizen en beheerder van Collage Marcel van der Heijden, bij enkele van de altijd actieve bewakingscamera’s.

(Foto: )

Ik zie, ik zie… graag wat jij filmt

Er is nu ook een derde reden voor gebruik van beveiligingscamera’s. De eerste reden zit al in de naam: beveiligen tegen geboefte, afschrikken. De tweede reden is, het geboefte pakken als ze toch eigendommen van je gepikt hebben. De derde reden: help de politie als er in de buurt iets ongewensts is gebeurd.

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Sander Veldhuizen legt het me graag uit. Als de politie weet dat je beveiligingscamera’s hebt, dan willen ze graag zien wat jij hebt gefilmd als er in de buurt iets is gebeurd. In en rond Bennekom Centrum zijn nu 39 plekken geregistreerd waar camera’s functioneren. Stel dat er op de Hogeweg bij iemand is ingebroken dan kan het voor de politie interessant zijn om het beeldmateriaal te zien van een beveiligingscamera op de Kerkstraat of op het parkeerterrein achter de Albert Heijn. Daar kan de auto geparkeerd gestaan hebben, met het kenteken leesbaar… Dat kan helpen om het geboefte te vangen.

Vanachter de computer?

In de Flikkenseries op TV lijkt het alsof de politie niks hoeft te vragen. De agent achter de computer hoeft maar een paar toetsen aan te slaan of hij kan van camera naar camera de dader volgen, de hele straat door, sterker nog de hele stad door. “Nee, zo werkt het niet!’, lacht Sander Veldhuizen. Dat werkt alleen via camerasystemen die door de overheid zijn aangelegd en door de politie worden beheerd, zoals in Ede Centrum. In andere gebieden is de politie afhankelijk van particulieren en bedrijven die camera’s hebben geplaatst en van de welwillendheid van de eigenaren van de camera’s of de politie in één oogopslag kan zien waar camera’s hangen.

Waar hangen camera’s?

Er hangen in Bennekom ongetwijfeld veel meer camera’s dan de 39 die bekend zijn. De politie wil ze graag allemaal kennen. Hoe meer camera’s bekend zijn en hoe meer eigenaren bereid zijn hun beeldmateriaal te laten zien, hoe beter en hoe sneller de politie kan werken aan het vangen van het geboefte. Daarom gaat de politie in de komende weken camera-eigenaars benaderen om te vragen of ze bereid zijn zich te laten registreren, zodat de politie langs kan komen als er in hun omgeving een inbraak is geweest bijvoorbeeld.

Meld uw camera aan!

Het mooiste is uiteraard als de eigenaren zich zelf aanmelden. Daartoe worden folders uitgereikt als men ziet dat ergens camera’s hangen. De politie kan niet live meekijken met de camera’s. Er wordt dus alleen geïnventariseerd waar camera’s hangen. Met aanmelden van camera (‘s) helpt de eigenaar niet alleen zichzelf, maar ook de buurt! Aanmelden kan via www.politie.nl/cib of via de wijkagent voor Bennekom: sander.veldhuizen@politie.nl. Wie de folder heeft ontvangen, kan ook gebruik maken van de QR-code die daarop staat.

De camera’s van Collage houden het eigen terrein nauwgezet en dag en nacht in de gaten. Ze staan natuurlijk al lang geregistreerd!

Weten waar camera’s hangen helpt bij het geboefte vangen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden