<p>Maya Siepel poseert bij haar indrukwekkende weefgetouw, met op de achtergrond een aantal werken die binnenkort ge&euml;xposeerd worden..</p>

Maya Siepel poseert bij haar indrukwekkende weefgetouw, met op de achtergrond een aantal werken die binnenkort geëxposeerd worden..

(Foto: )

Actueel thema: ‘Samen… Verschillend’

Het bezoekje aan het atelier van Maya Siepel begint uiteraard met aanbellen. Even later gaan we de trap op naar haar geliefde heiligdom. Ze gaat me voor met in de ene hand een kop koffie en in de andere hand een kop thee. Nog niet zo lang geleden is ze 80 geworden. Ik kijk er met bewondering naar hoe ze ‘met losse handen’ rap de trap op loopt.

Door Wout Schotsman

‘Samen….. Verschillend’

Op de eerste vraag die ik nog niet eens gesteld heb, ligt het antwoord al klaar: de informatiefolder over de expositie van haar werken die binnenkort in ‘De Ontmoeting’ hangt. Onder de titel ‘Samen… Verschillend, staat de tekst ‘Expositie over wereldreligies’. Aan de andere kant in grote letters: BIJ ALLE RELIGIES VOND IK OP ONVERWACHTE PLEKKEN GEDACHTEN, TEKSTEN EN SPIRITUALITEIT, WAARBIJ JE VOELT “DAAR HOOR IK OOK THUIS”.

Dat is toch heel verrassend in een land waarin nog onlangs allerlei nieuwe kerken ontstonden, omdat de eigen kijk op het geloof en op de eigen waarheid niet in overeenstemming te brengen was met wat gepredikt wordt binnen de gemeenschap van de PKN-kerken. Hoe kan dat? Maya Siepel dook in de achtergronden en ontstaansgebieden van 5 grote religieuze stromingen en liet zich hierdoor inspireren. Het thema van haar expositie geeft het aan: ze ontdekte dat die religies weliswaar verschillend zijn, maar ook een heleboel ‘samen’ hebben. Dat is niet alleen dat christendom, jodendom en islam dezelfde aartsvader hebben, maar ook dat de 5 grote religies een vergelijkbare kijk hebben op wat een goed mens is, een mens die naastenliefde in praktijk brengt, die anderen respecteert, aanvult en open staat voor ontmoeting en gesprek. Zo jammer dat verschillen zo vaak worden benadrukt en daardoor juist leiden tot tegengesteld handelen en vaak zelfs tot geweld. Ook in Nederland.

De kunst van Maya

Het gereedschap van Maya Siepel is haar weefgetouw. Voor de expositie maakte ze 4 keer 5 geweven paneeltjes waarop kenmerken van religies zijn afgebeeld. Een bijzonder paneel is dat waarin bladzijden van een oude Bijbel zijn verwerkt. Heel opvallend tussen al die paneeltjes is een groter werk. Daarop staan, oppervlakkig beschouwd, alleen de letters G O D. Van dichtbij bekeken blijken die drie letters te bestaat uit symbolen van de verschillende godsdiensten, zoals een kruis voor het Christendom en een zevenarmige kandelaar voor het Jodendom. Een prachtig symbool, dat aangeeft dat God dezelfde is voor alle godsdiensten, hoe hij ook genoemd wordt, JHWH, God of Allah of hoe dan ook.

De expositie

De expositie is te bezichtigen op 18 en 25 oktober en op 1, 7, 8 en 14 november, steeds van 14 tot 17 uur. Andere data zijn in overleg mogelijk. I.v.m. corona wel van te voren aanmelden. Maximaal 10 personen per uur. Aanmelden via e-mail: mayasiepel@planet.nl. Meer informatie is te vinden op de websites: www.deontmoetingbennekom.nl of www.mayasiepel-fiberart.nl.

Christendom, jodendom en islam: dezelfde aartsvader

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden