Kees van Wonderen kiest zijn voetbalroute stap voor stap

Wie in Bennekom de naam Kees van Wonderen laat vallen, is direct van de nodige teksten verzekerd. In het Feyenoord-shirt, op 25 mei 2004, speelde hij zijn allerlaatste wedstrijd op Sportpark De Eikelhof. Zijn clubliefde gekoppeld aan zijn imposante voetbalcarrière is voor altijd een begrip gebleven in en om Bennekom. Van Wonderen droeg vanaf zijn 5e tot en met zijn 22e het rood wit gestreepte shirt van vv Bennekom, om vervolgens als relatieve laatbloeier het betaalde voetbal in te stappen. Via het Nijmeegse NEC en NAC Breda meldde hij zich in Rotterdam om met Feyenoord furore te maken en met een kampioenschap en de winst van de UEFA Cup ‘eeuwige roem’ te vergaren. Hij ‘snuffelde’ bij Feyenoord aan het trainersvak, om na eerst als assistent-coach zijn interesse en nieuwsgierigheid verder te ontwikkelen. Met ingang van het inmiddels gestarte seizoen 2020-2021 staat hij als hoofdcoach, bij Go Ahead Eagles, op eigen trainersbenen.

BENNEKOM - In de aanloop naar het duel waarin Van Wonderens nieuwe en jonge formatie het moet gaan opnemen tegen Jong Utrecht, neemt hij toch ruim de tijd om terug te blikken op zijn spelersloopbaan, zijn keuzes, zijn ambitie om toch voor het trainersvak te kiezen en zijn kijk op het voetbal, maar zeker ook op de huidige ‘Corona-perikelen’. ,,De wereld staat natuurlijk op zijn kop en is het even anders dan dat het normaal is. Je moet flexibel en inventief zijn. Je handelt wel naar de omstandigheden zoals ze zijn. In zo’n dynamisch proces waar je dan in terecht komt, is het continue bijsturen en bijschaven. Van staf tot spelers. En dat samenwerking, daar ben je nu de hele dag mee bezig. Zeker nu de maatregelen weer zijn verscherpt. Kijk alleen al naar ‘het kleedkamer probleem’. Normaal zit iedereen gewoon in zijn eigen kleedkamer, maar nu moet je op anderhalve meter blijven. Nu moeten we de groep verdelen over drie kleedkamers. Ook vanavond voor de wedstrijd, dan komt eerst de basisgroep, die gaat omkleden en eten en drie kwartier later komen de wisselspelers, die dan gaan eten en zich moeten omkleden in het spelershome. De wedstrijdbespreking, doe ik gedurende de hele week. Niet vlak voor de wedstrijd alles, maar telkens een beetje."

'Ik was een talentvol jochie'

Maar voor van Wonderen zijn kennis is gaan overbrengen als trainer, was hij natuurlijk, dat Bennekoms talent, die uiteindelijk in 2002 in een kolkende Kuip de UEFA-cup omhoog kon tillen en waar hij nog zeer regelmatig aan herinnerd wordt. ,,Bennekom is natuurlijk de club waar ik ben begonnen. Maar die periode was prachtig, de hele dag op dat voetbalveld, het toeleven naar wedstrijden. Ik was een talentvol jochie, maar ik bleef veel te klein. Fysiek ontwikkelde ik mij niet door. Heel laat, op mijn 17e, ben ik gaan groeien en kwam alles nog in een stroomversnelling.” Als aanvallende middenvelder werd het de overstap naar NEC, waar hij in zijn eerste jaar maar liefst 16 keer trefzeker was. ,,Ik toonde daarmee aan, dat ik op dat niveau mee kon en een bijdrage kon leveren. Uiteindelijk heeft het ook met ontwikkeling te maken. Je hebt een periode nodig om je door te ontwikkelen. En die stap maakte ik telkens.” Die opbouw kenmerkt van Wonderens loopbaan, als speler en later ook als trainer. ,,Ik was voorzichtig, vroeg mij altijd af of ik die stap wel aankon. Op een gegeven moment komt dat gevoel en krijg je de gelegenheid om die stap te maken.” Dat werd na NEC, het Bredase NAC. ,,In die tijd subtop eredivisie. Toch vroeg ik mij ook daar weer af of ik het aan zou kunnen. Ik moet mijzelf altijd eerst overtuigen. Ben niet iemand die zegt ‘dat doe ik wel even’.” Vaak is het mijn omgeving die zegt dat ik aan die stap hoger toe ben.”

Niet altijd de geijkte weg

Maar inmiddels had van Wonderen een dermate goede indruk achtergelaten, dat vervolgens het grote Feyenoord op de stoep stond. ,,Mijn contract bij NAC liep af en had de keuze om of naar PSV of naar Feyenoord te gaan. Uiteindelijk gaf het hele geschetste plaatje bij Feyenoord voor mij een beter toekomstperspectief. Het werden maar liefst acht Rotterdamse jaren. In het huidige voetbal is een dergelijk dienstverband een zeldzaamheid. Hoewel hij daar zijn grootste successen haalde kijkt hij op al zijn stappen die hij in de voetballerij zette met een goed gevoel terug. ,,Ik zei het laatst nog in Deventer, op de club, het is goed om zo nu en dan in nieuwe omgevingen te werken. Je ontmoet altijd weer bijzondere mensen of je maakt telkens weer bijzondere momenten met elkaar mee. Je wordt heel snel gelinkt aan de clubs waar je gevoetbald hebt, maar ik stapte als assistent-trainer bij FC Twente binnen, een club waar ik helemaal geen binding mee had en later bij de KNVB. Dat waren hele nieuwe omgevingen, kreeg ik weer nieuwe inzichten, deed nieuwe ervaringen op. Dus het hoeft niet persé de geijkte weg te zijn.” Toch staat buiten kijf, dat de echt grote successen bij Feyenoord kwamen. ,,Een geweldige tijd, met een kampioenschap, de UEFA-cup en ik haalde het Nederlands elftal. Maar Feyenoord is niet alleen maar mooi hoor. Het is een club waar altijd druk is, waar verwachtingen zijn en het team niet altijd die verwachtingen kan inlossen. Toch leer je vaak het meest van zaken die niet goed gaan, maar je leert ook de mooie dingen meer waarderen, want je weet hoe bijzonder het is om zoiets te bereiken met elkaar. Je merkt dat veel mensen dat erg intens hebben beleefd."

Van Wonderens voetbalcarrière eindigde, waar die begon, op het veld van Bennekom. ,,Dat had de club voor mij geregeld. Ik werd met een helikopter vanaf Lukkien op het veld afgezet. Dat was hartstikke leuk.” De toen 35-jarige middenvelder kreeg daarna bij de B1 van Feyenoord de gelegenheid om alvast aan het trainersvak te ruiken. Het beviel uitstekend, de trainersdiploma’s werden gehaald en de stap richting een nieuwe uitdaging gezet. Vooralsnog als assistent bij respectievelijk Bennekom, FC Twente en de KNVB. ,,Dat was voor mij het moment om aan te geven, ook naar mijzelf, bij de KNVB, de Onder 17 te gaan doen. Daar ben ik 3 jaar zelfstandig coach geweest. Daarna werd van Wonderen, op voorspraak van Ronald Koeman, toegevoegd aan de staf van 'het grote Oranje'. ,,Een mooie tijd. Je werkt met topspelers en ik had zeker mijn rol. Toch wilde ik richting het hoofdtrainerschap en ben ik blij dat ik die kans bij Go Ahead Eagles krijg. Een volksclub, waarbij wij ons als doel hebben gesteld, de play-offs te halen, met een speelwijze gebaseerd op passie en strijd." Opnieuw een bewuste stap, van de op en top voetbalman uit Bennekom.

Dick Martens

'Natuurlijk zit Bennekom nog in mijn hart'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden