Foto: Pexels
aangeboden door thebagstore.nl

Maak van je hobby je werk met deze tips

Voor veel mensen is het een langgekoesterde droom; met een hobby of passie een (goed) salaris verdienen. Toch is dat lang niet voor iedereen weggelegd want zo gemakkelijk is het nog niet om je loonstrookje binnen te halen met je hobby. Elk jaar worden er veel nieuwe bedrijfjes gestart door mensen die deze droom graag realiteit willen maken, maar minstens zoveel bedrijfjes moeten na een jaar de handdoek in de ring gooien omdat het toch niet uitpakte zoals gedroomd. Maar desondanks zijn er ook genoeg succesverhalen te vinden. Hoe zorg je er nou voor dat jij je rugtas lekker thuis kunt laten en van jouw hobby je werk kunt maken?

Werk hard

Als je de illusie hebt dat je lekker achterover kunt leunen en slapend rijk wordt wanneer je van je passie je werk maakt, dan heb je het mis. Voor het grootste gedeelte van de mensen die van hun hobby hun werk maakten geldt dat zij daar keihard voor hebben moeten werken. Ook wanneer je ontzettend getalenteerd bent, zoals een muzikant bijvoorbeeld, zijn daar eerst ontelbaar veel uren aan oefening aan vooraf gegaan. Ook geldt voor de meeste mensen dat zij in eerste instantie naast hun reguliere baan, bezig waren om voor zichzelf te beginnen en dus eigenlijk dubbel zo hard moesten werken. Dus denk je dat je elke pauze lekker lang met je tassen in het park kunt gaan zitten voor een uitgebreide lunch? Vergeet het maar. Juist mensen die van hun passie hun werk hebben gemaakt zijn geneigd om veel meer of soms zelfs non-stop te werken, ook al zijn ze eigen baas.

Wees professioneel

Je zult het vast wel vaker gehoord hebben. Een bedrijfje dat voortkwam uit een hobby en in eerste instantie startte op een zolderkamertje of in de garage. Toch komt er altijd een moment waarop het slim is om het professioneel aan te pakken. Denk aan een mooie website, nette visitekaartjes en een goed doordacht bedrijfsplan. Maar het houdt bijvoorbeeld ook in dat je een prijskaartje aan je diensten of product durft te hangen. Veel professionele hobbyisten zijn geneigd minder te vragen omdat ze werk doen wat ze leuk vinden. Maar daarmee doe je jezelf natuurlijk tekort.

Geloof in jezelf

Wanneer je besloten hebt je laptoptas 14 inch aan de wilgen te hangen en je kantoorbaan vaarwel te zeggen zullen er vast mensen zijn die hun wenkbrauwen omhoog trekken of je zelfs afraden je droom na te jagen. Daar kun je je makkelijk door laten demotiveren, maar laat dat niet gebeuren. Geloof in jezelf, want als jij dat al niet doet, waarom zou iemand anders dat dan wel doen? Wanneer je bovendien een positieve mindset hebt zul je zien dat dingen sneller lukken en je meer succes behaalt dan wanneer je jezelf naar beneden haalt.

Ken je krachten en zwakheden

Ben jij een super getalenteerde illustrator of kunstenaar, maar heb je totaal geen kaas gegeten van financiën en administratie? Je zou niet de eerste zijn die daar moeite mee heeft en er vervolgens door in de problemen komt. Wanneer je van je passie je werk maakt is het slim om je, voor zover mogelijk, zoveel mogelijk te richten op datgene waar jij goed in bent en blij van wordt. Kun je zelf niks met cijfertjes of heb je geen flauw idee hoe je een website moet maken? Huur daar dan iemand anders voor in, die van zijn passie zijn werk heeft gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden