Hotel Neder Veluwe werd in 1884 gebouwd.
Hotel Neder Veluwe werd in 1884 gebouwd. (Foto: )

Van hotels tot appartementendorp?

Voor het eerst wordt er in het dorp van Bennekom een leegstaande winkel tot appartementengebouw verbouwd. In het dak komt er een hele verdieping bij. Wonen in het dorp lijkt op de terugweg. Ooit telde Bennekom vijf hotels en tientallen pensions. De pensions raakten uit de mode en ook de hotels trokken steeds minder klanten. Op de plek van het laatste grote hotel, Neder Veluwe, kwam het eerste luxe appartementengebouw in Bennekom, met lift. Inmiddels is het 40 jaar later...

Door Kees Heitink

BENNEKOM - “Eens was het Bennekoms Trots” stond er in februari 1983 groot in het Bennekoms Nieuwsblad. De plannen om hotel Neder Veluwe te vervangen door appartementen, die van buiten een beetje zouden gaan lijken op de Zwitserse chalet-stijl van het oude hotel, vielen bepaald niet bij iedereen in goede aarde. Maar het vroegere belangrijkste hotel in Bennekom was al enige jaren in handen van een projectontwikkelaar. Soms stond het leeg, soms woonde er tijdelijk vluchtelingen en op het laatst werd het verhuurd aan studenten die om het bijna honderdjarige hotel te steunen een speciale manifestatie organiseerden, waarbij onder de klanken van Nena’s ‘99 Luftballons’ bij wijze van ludiek protest 99 luchtballonnen werden opgelaten. Zou het hotel de 100 jaar halen?

Neder Veluwe
Hotel Neder Veluwe werd in 1884 gebouwd in opdracht van mr. A.C. van Daalen. Van Daalen woonde in huize Dorpzicht, een grote villa die stond waar nu het Bart van Elstplantsoen is. Voor het toerisme, dat vooral na 1900 in een stroomversnelling kwam, heeft van Daalen veel betekend. In 1898 richtte hij de plaatselijke VVV. Hierin werkten winkeliers, pension- en hotelhouders en dorpsnotabelen actief samen om Bennekom op de kaart te zetten en te houden. Banken, pijlwandelingen, VVV gidsen, artikelen in landelijke kranten, gymnastiek- en toneelvoorstellingen; men was van alle markten thuis. In 1919 bood Van Daalen de Bennekomse bevolking een nieuwe koepel op de Hullenberg aan, waar hij bosgrond bezat. Wandelaars waren welkom. Een herdenkingssteen uit 1919 bevindt zich nog altijd binnen in de huidige koepel.

Welgestelden
Het appartementengebouw dat na 1983 op de plek van het oude Neder Veluwe verscheen, was het eerste in Bennekom dat doelde op renteniers met een behoorlijke portemonnee. Hierna zouden er meer van dit soort gebouwen volgen, voor de beter gesitueerden. Ook hotel Keltenwoud aan de Dikkenbergweg werd gesloopt voor appartementen. En aan de Edeseweg de villa Westereng, aan de Edeseweg. Niet lang geleden verving Douwe Heida zijn garagebedrijf door een mini-dorp met luxe appartementen En wie weet komt er nog meer. Villa Vossenhol staat tegenwoordig ook te koop.

Wonen in het dorp lijkt op de terugweg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden