De heren Jan Smits (rechts) en Bert van den Burg van de Vrije Evangelische Gemeente in ‘hun’ kerkzaal
De heren Jan Smits (rechts) en Bert van den Burg van de Vrije Evangelische Gemeente in ‘hun’ kerkzaal (Foto: )

De Kerk en het kerkgebouw

Als je op Wikipedia de geschiedenis van de Vrije Evangelische Gemeente leest, dan kom je een overzicht tegen van afscheidingen die plaatsvonden binnen de protestantse kerk. Allemaal clubjes met een eigen waarheid die hardnekkig verdedigd moest worden tegen allerlei andere waarheden, terwijl de kernwaarheden eigenlijk niet eens zo veel verschilden. Al die clubjes moesten hun eigen gebouw hebben, al begonnen ze veelal in tenten, boerenschuren, gymzalen, jeugdherbergen, leegstaande fabrieksgebouwen of niet meer gebruikte schoolgebouwen.

De Vrije Evangelische Gemeente Bennekom kerkte sinds 1954 in het bij oudere Bennekommers bekende gebouwtje ‘De Zaaier’. In 1989 verhuisde men naar een zeer verborgen schoolgebouwtje aan de Margrietlaan. Als een kerkgenootschap groeit, wil men uitbreiding van het gebouw of verhuizen naar een groter gebouw. Want een gebouw is een belangrijke basis. De VEG dacht aan uitbreiding aan de Margrietlaan en veroorzaakte daarmee een soort buurtopstand.

De Koninkrijkszaal

Tegenover het Streekziekenhuis bouwde een Edese meubelhandel ooit een enorme showroom. Toen de eigenaar overleed kwam het gebouw in andere handen. Het was later langdurig in gebruik als congreszaal, Koninkrijkszaal genoemd. Nu is het de grootste kerkzaal van Bennekom, in gebruik bij een van de kleinere kerkgenootschappen, de Vrije Evangelische Gemeente.

Bijeenkomsten in Coronatijd

Alleen al in de grote zaal zijn 500 zitplaatsen te realiseren, terwijl toch voldaan wordt aan de coronabeperkingen. Zelfs een koor van 375 zangers kan er zingen. Daarnaast is er nog een kleinere zaal en zijn er 3 vergaderzalen. Jan Smits en Bert van den Burg van de VEG laten het trots zien. De leden van de VEG kunnen er comfortabel bijeenkomen en de VEG kan zo nu en dan het gebouw zelfs ‘uitlenen’ aan de grote broers van de PKN als hun kerken te klein zijn voor sommige bijeenkomsten. Een koor kan er weer repeteren. Een zeer multifunctioneel gebouw!

De toekomst van het gebouw

De heren vertellen dat de VEG in een soort consortium zit dat het hele terrein gaat ontwikkelen. In een periode van 3 tot 5 jaar worden plannen ontwikkeld en uitgevoerd, hopen ze. De uitgangspunten zijn: eerst het bouwen van 3 flats langs de A12, vergelijkbaar met de flats aan de andere kant van de Edeseweg op het voormalige Streekziekenhuisterrein. Gekoppeld aan een van de flats komt dan het nieuwe kerkgebouw van de VEG, als ontmoetingscentrum waar iedereen welkom is. De Hoekelumse Brinkweg wordt, linksom buigend om de flats heen geleid. Het terrein aan de zuidkant van de Hoekelumse Brinkweg is dan, inclusief de congreshal, bestemd voor woningbouw. Het verkeer wordt veiliger door het 'kruispunt' om te vormen tot een rotonde. Ja, wel wat spijtig als zo'n multifunctioneel gebouw verdwijnt, beamen de beide heren.

Wout Schotsman

grootste kerkzaal maakt plaats voor woningen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden