De Bennekomse componist Erik Woltmeijer proeft de poëzie en de romantiek van de plek waar straks zijn muziek gespeeld wordt.
De Bennekomse componist Erik Woltmeijer proeft de poëzie en de romantiek van de plek waar straks zijn muziek gespeeld wordt. (Foto: )

Als de natuur je concertzaal is...

Hij vertelt enthousiast: “Ik wil graag dat mijn publiek zich verbonden voelt met de plek waar mijn muziek wordt uitgevoerd. Deze compositie laat de reis horen van gletsjer naar het eindpunt. Het gekraak van het ijs, het gedrup van het smeltende ijs, het gekabbel van watervalletjes, het stromen van de beekjes.” Ai, dat maakt nieuwsgierig!

Door Wout Schotsman

Bennekom. We ontmoeten elkaar bij het begin van de muzikale wandeling. Het is een wat verborgen parkeerplekje op het Landgoed Oorsprong in Oosterbeek. Als je bij de ingang van het dorp Oosterbeek rechtsaf gaat, de Van Borsselenweg op, dan is dat plekje tegenover nr. 31. Je bent het gevoel van straatweg al kwijt als je onder het lover van oude bomen wandelt naar de plas waar op 26 en 27 september een dappere percussionist in het water staat te spelen op een drijvende trommel.

De geur van de aarde

Erik Woltmeijer is opgegroeid in Wageningen, waar hij Agrarische Sociologie studeerde. Daarna kreeg de kunst hem te pakken en ging hij naar het conservatorium. Na die studie raakte hij betrokken bij het kunstenaarscollectief ‘Waterlanders’, als pianist en vooral als componist. Misschien vandaar dat hij vandaag zonder aarzelen het water ingaat. Hij moet tenslotte wel weten of de plas niet te diep is voor de dappere percussionist. Op die manier maakt hij meteen zijn eigen fotomoment. Als ik kniel bij het water, om de foto te kunnen maken, ruik ik de vochtige aarde. Het is een begin van je één voelen met de natuur.

800 meter muziekwandeling

Behalve de percussionist zal het publiek tijdens de 800 meter wandeling nog 4 muzikanten aantreffen, met cello, viool, klarinet / saxofoon en harmonium. Het publiek wandelt door het muziekstuk als het ware, van ouverture tot finale. Erik Woltmeijer laat niet alleen muzikanten spelen in de natuur. hijzelf gaat ook de natuur in om te componeren. Dit stuk is ter plekke geïnspireerd, door het geluid van de beek. De wandeling en dus ook het muziekstuk duurt zo’n 40 minuten. Bijna 3 kwartier verbonden met natuur en muziek.

2e Voorproefje van Woest & Bijster 2020

Locatietheater, het verbonden zijn van natuur en kunst, of het nu beeldende kunst is of muziek, is één van de doelstellingen van Woest & Bijster. Deze muzikale wandeling is dan ook een activiteit die prima past binnen het kader van ‘Woest & Bijster tussentijds’. Wandelen in dit gebied is op zich al een avontuur, zeker de eraan gekoppelde wandeling van Landgoed Quadenoord naar Landgoed Oorsprong. Deelname kost 10 euro, voor kinderen t/m 12 jaar 5 euro. De muzikale wandelingen ‘met de beek als solist’ vinden plaats op zaterdag 26 en zondag 27 september, steeds om 14.00 en 16.00 uur. Reserveren kan via reserveren@woestenbijster.nl. Het in achtnemen van de coronaspelregels, hebben de wandelaars zelf in de hand. Dat is buiten niet zo moeilijk! Meer informatie over het programma: zie www.woestenbijster.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden