<p>Boertje Bennekom</p>

Boertje Bennekom

(Foto:Gert Budding)

Column door het boertje

Ga je de Mosweg af naar Blokpost 20 en dan voor het spoor haaks naar links, fiets je ineens op de Oostbreukelderweg. De Beukenlaan zeiden wij vroeger. Rechts is de snelweg. Links, het houdt maar niet op, drie rijen prikkeldraad. Dwars door het bos. Mensen zijn daar niet welkom. Toen ik hier met mijn vader reeën ging zoeken, was dat bos eigendom van een maatschappij uit Rotterdam. Er waren een paar kleine zomerhuisjes. Elk najaar kwamen er “heren” naar toe om te jagen. Hiervoor had de boswachter van te voren in een fazantenkooi een flink aantal fazanten gekweekt, die hij dan een paar weken van te voren losliet. Dan was er weild voor de heren. Ongeveer handmak waren die beesten vaak, ze waren gewend bijgevoerd te worden. De bescheiden zomerhuisjes, zoals op zoveel plaatsen rondom de Dikkenberg, zijn inmiddels vervangen door woningen voor mensen die niet graag in een rijtje wonen. Vanuit de Mosweg zijn ze in de verte te zien.Van een stukje bos is grasveld gemaakt. Vroegere houten zomerhuisjes, die voor de Tweede Wereldoorlog in het Bennekomse bosgebied werden neergezet vormen zo op veel plekken de basis voor de landhuizen die je nu ziet. Midden in het gebied dat we nu Veluws Natuurgebied noemen. Die huisjes vervangen mocht van de regels. Prikkeldraad neerzetten ook.

De Zonnepark-kogel is door de gemeentelijke kerk. Onze raadsleden zijn definitief tegen met 18 tegen 18. Het ene raadslid dat, in een 2e ronde, in plaats van niet stemmen alsnog tòch voor het plan wilde stemmen, mag dat niet meer. Zo is juridisch uitgezocht. De 1e stemming telt. Uiteindelijk dus geen slim overkomende actie van een partij die voor het idee is, maar dat dan op zo ’n manier onderuit haalt! Jan Vonk en z’n vrienden zullen wel een kratje bier hebben losgemaakt, met misschien een kaasblokje erbij. En wie weet winnen ze nu op het eind de wedstrijd.

Keurig van Oud-Bennekom dat ze toch nog iets van een Monumentendag wisten te organiseren. Bij Erica stond een honderdjaar oude foto geplakt. In de Kraats werd Koos van Manen 90. Ooit prominent bij de Harsloruiters. Een paardenfamilie.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden