Wim Appelman op de schaafbok en met het haalmes in de aanslag om een poot voor een krukje te maken.
Wim Appelman op de schaafbok en met het haalmes in de aanslag om een poot voor een krukje te maken.

Wim Appelman start Malushout.nl

Met gevaarlijk gereedschap leer je vaak pas veilig omgaan als er plotseling bloed tevoorschijn komt. Zeker als je dan een pleister nodig hebt, of indrukwekkender nog: verband! De grootvaders van nu zullen zich ongetwijfeld nog herinneren dat ze ooit vroegen: “Pa, mag ik ook een zakmes?” Toen dacht je niet aan zelfverdediging (‘Protect!’) als reden om een zakmes te hebben. Welnee, je sneed je naam in de schors van een beuk of je maakte een pijl en boog. Bij sommige mensen is dat snijden in hout nooit over gegaan.

Door Wout Schotsman

Bennekom. Wim Appelman is zo’n mens. Als je bij hem binnenkomt zie je meteen een forse houten eettafel, van zo’n 2 x 1 meter. Zo mooi dat je niet meteen denkt dat hij die zelf gemaakt heeft. Verderop in de kamer een houten salontafel en overal krukjes: houten schijven met drie grillige pootjes. We zijn in gesprek met iemand die als hobby houtbewerking heeft… Die hobby wordt ook een beetje zijn beroep!

Houtbewerking Malushout

Trouwe bezoekers van de Bennekomse Vlegeldag zullen hem, als ze de foto bij dit artikel zien, hoogstwaarschijnlijk herkennen van zijn demonstraties houtbewerking. Heel veel Bennekommers zullen hem herkennen als zijnde actief bij Scouting en bij Kinderdorp. Of wellicht van zijn werk voor de gemeente, waar hij mede verantwoordelijk is voor inrichting en onderhoud van de openbare ruimte. Naast die activiteiten en naast zijn werk heeft hij binnenkort zijn onderneming ‘Houtbewerking Malushout’. Op zijn visitekaartje presenteert hij zich als ‘Vers houtbewerker’.

Bijl + Mes = Lepel

Dat zakmes van toen is niet meer toereikend, maar voor houtbewerking hoef je nou ook weer niet ingewikkelde machines te hebben. Minstens 25 eeuwen geleden was houtbewerking bittere noodzaak, al was het maar om keukenmaterialen te maken, zoals drinknappen en spatels en lepels. Wim laat het zien: met alleen een bijl en een mes kun je een lepel of een spatel maken. Een drinknap is al weer lastiger.

Schaafbok en haalmes

Wim installeert zich op de schaafbok, een eenvoudig maar ingenieus apparaat waarmee je met voetbediening een stuk hout vastklemt om dat met een haalmes te kunnen bewerken. (zie foto) Als je een poot voor een krukje wilt maken bij voorbeeld. Behalve zijn werkplaats thuis heeft hij nu een werkplek (is afdakje!) op Landgoed Quadenoord, waar hij workshops houtbewerking kan geven.

Hij wil laten zien wat de mogelijkheden zijn van houtbewerking en ook anderen die vaardigheden leren. Beginnen met een stuk vers loofhout, bij voorkeur hulst, berk of beuk en dan maar zien of het een lepel, een spatel of een krukje wordt. Hij denkt aan workshops voor 5 a 10 personen, bij hem thuis of naar wens elders. Daarvoor heeft hij ‘Houtbewerking Malushout’ opgezet. Interesse in een workshop? Mailen naar willem.appelman@gmail.com. Meer informatie op www.malushout.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden