Glijn Groen (secretaris) en Janny Stork (voorzitter) bespreken de huldiging van vier jubilarissen van Con Amore.
Glijn Groen (secretaris) en Janny Stork (voorzitter) bespreken de huldiging van vier jubilarissen van Con Amore.

Koor Con Amore ziet Abraham

De grootste koren ter wereld zijn waarschijnlijk de koren van voetbalsupporters. Aan de ene kant van stadion zingen ze met 25.000 man “Wat is het stil aan de overkant!” wat van de overkant vandaan beantwoord wordt met “We are the champions!” door de andere 25.000 man. Die koren zijn verboden in coronatijd. Net als overigens de vele honderden koren en koortjes in Nederland die wat melodieuzer plachten te zingen. Zoals het Bennekomse Christelijk Gemengd Koor Con Amore. En dat terwijl het dit jaar nog wel 50 jaar bestaat.

Door Wout Schotsman

Bennekom. Con Amore is opgericht op 23 september 1970, met als eerste dirigent Jan Hunze. De tweede dirigent was Gerard Rietveld. Hij heeft het koor langer geleid dan welke andere dirigent ook. “Dat was onze glorietijd!” vertelt de huidige voorzitter Janny Stork. Toen had het koor ruim 120 leden en had het koor optredens in binnen- en buitenland en op de Nederlands radio en TV. Het koor wordt nu geleid door Jannie Wichards – van Duuren en is nog maar half zo groot. “We zijn nog net geen seniorenkoor”, gaat Janny Stork verder. “Dus we hebben graag jongere leden erbij, om te voorkomen dat we dat worden! Maar de leden zijn wel heel trouw,” haast ze zich eraan toe te voegen. “Afname van het aantal leden is eigenlijk vrijwel alleen door overlijden. “

Het jubileum

Glijn Groen is de secretaris van Con Amore. “We hebben al lang geleden bedacht dat we dit jaar ons jubileum groots wilden vieren.” Met een jubileumconcert natuurlijk. Zo hoort een koor dat te doen. Maar wegens de coronacrisis wordt al vanaf begin maart niet meer gerepeteerd. En zonder repetities geen concert. Het stond gepland voor 7 november in de Oude Kerk in Bennekom, maar dat is afgeblazen. Of liever gezegd: een jaar uitgesteld. Tot 6 november 2021, in hoop op tijd met elkaar weer te kunnen oefenen.

4 Jubilarissen

Het jubileumconcert mag dan uitgesteld zijn, er is wel reden voor een bescheiden feestje. Dit jaar zijn er 4 jubilarissen die al 50 jaar lid zijn: Tita Reede, Mien van de Craats, Hennie van de Born en Jannie Meulenkamp. Dat feestje wordt, met in acht nemen van de coronaspelregels, op 23 september gevierd in Boerderij Hoekelum. Dan zullen de vier jubilarissen worden gehuldigd. Combinatie met het jubileumconcert zou leuk geweest zijn, maar geen nood: volgend jaar zijn er nog een paar leden, die dan 50 jaar lid zijn van Con Amore. Weer feestelijke huldigingen dus.

Repetities

Het repertoire van Con Amore bevindt zich tussen dat van een oratoriumkoor en een evangelisatiekoor. Ook niet geschoolde zangers kunnen goed meedoen. Er wordt ruim de tijd genomen om in te studeren. De repetities werden gehouden in ’t Kerkheem, elke maandagavond van 19.45 tot 22.00 uur, maar zijn vooralsnog opgeschort tot 1 januari 2021. Maar nieuwe leden mogen best zich nu al opgeven. “Eerst de huldiging en dan zien we begin 2021 wel weer verder! “ zegt secretaris Glijn Groen. Het klinkt, begrijpelijk, toch een beetje treurig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden