Henk Tollenaar en Marijke de Vos, bij boerderij Schoonhoven aan de Dijkgraaf. De boerderij komt ook voor in het boek
Henk Tollenaar en Marijke de Vos, bij boerderij Schoonhoven aan de Dijkgraaf. De boerderij komt ook voor in het boek (Foto: )

HVOB presenteert nieuw boek

Door Wout Schotsman

In de 70-er jaren werden ze veel verkocht: encyclopedieën, in luxe band, minstens 18-delig. Er waren zelfs colporteurs die hun beroep hadden gemaakt van het verkopen ervan. De kopers waren veelal jonge gezinnen. De eerste kinderen waren er, een tweedehands Volkswagen Kever en een encyclopedie. Dan had je het wel voor elkaar. Nooit meer een vraag van de kinderen waar je geen antwoord op had. Brede kennis in huis!

Bennekom -. Elke week vind je wel ergens een aanbod: “Wie wil onze 18-delige Winkler Prins Encyclopedie? Gratis af te halen. Een bos bloemen wordt op prijs gesteld.” De jonge gezinnen van toen, zijn de grootouders van nu. Als hun kleinkinderen iets willen weten gaan ze niet naar de encyclopedie van opa en oma. “Opa, doe niet zo gek! Dat googel je toch even.” Overigens... veel van die grootouders googelen zelf. Van alles regelen ze eenvoudig via hun mobieltje. Net als hun kleinkinderen.

Weg met boeken?

Er is voorspeld dat boeken en kranten overbodig worden en dat boekhandels zullen verdwijnen. Jazeker, kranten hebben het moeilijk, maar er zijn nog steeds boekwinkels. En lezers! En nee, de E-books hebben de ‘echte’ boeken (nog?) niet verdrongen. Er zijn dus boeken die iets in zich hebben, dat Google niet heeft. Zoals bijvoorbeeld boeken die uitgegeven worden door de HVOB, de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Enige jaren geleden was het boek ‘Op bezoek bij…..’ een aanzienlijk succes. Het stond vol met verhalen van al dan niet bekende Bennekommers, die wat te vertellen hadden over hun leven in Bennekom. Dat boek was niet alleen een inkijkje in hun leven, maar het gaf ook een beeld van Bennekom, tijdens hun leven en van de veranderingen en hoe ze daarmee omgingen. Zulke boeken zijn dus waardevol, zeker voor wie even wil terugkijken.

Bennekommers – verhalen – deel 1

De Werkgroep Kleine Geschiedenis heeft dat project van toen voortgezet en vernieuwd. Het boek was vorige maand al klaar en nu durven ze het, met in acht nemen van coronaspelregels, te presenteren. Het vertelt de verhalen van 8 Bennekommers. Mooie verhalen, die niet op internet te vinden zijn. Hoewel, Henk Tollenaar en Marijke de Vos, samenstellers en (deels) schrijvers, voorspellen dat het boek ooit ook digitaal ter beschikking zal zijn… Het wordt opgedragen aan Ineke Knoppers, lid van de Werkgroep Kleine Geschiedenis, tot aan haar overlijden vorig jaar, op 17 december. Het boek telt 183 pagina’s, met ruim 120 foto’s.

De presentatie

Op 30 september is de presentatie, in de Brinkstraatkerk, vanaf 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Naast de genodigden mag een beperkt aantal belangstellenden komen. Wel van te voren aanmelden!. Dat kan m.i.v. 10 september, vanaf 8 uur ’s morgens, bij voorkeur via boekpresentatie@oudbennekom.nl. Bellen kan ook: 06 2378 4561. Na de presentatie kan het boek gekocht worden. De prijs is 20 euro. Betaling contant of via de pin.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden