<p>Dick en Elly Meijer op de begraafplaats bij het grafmonument met engel: symbool voor het Alexander Consort dat twee Bach Cantates uitvoert, met sombere aardse teksten maar met vrolijke hemelse muziek.</p>

Dick en Elly Meijer op de begraafplaats bij het grafmonument met engel: symbool voor het Alexander Consort dat twee Bach Cantates uitvoert, met sombere aardse teksten maar met vrolijke hemelse muziek.

(Foto: )

Alexander Consort en Corona

Door Wout Schotsman

Het is al maandenlang stil in de wereld van koren, solisten en muzikanten. Vlak voor het begin van de coronacrisis vierden Dick en Elly Meijer hun Jubileum Alexanderconsort met het uitvoeren van onder meer de cantate “Der Himmel lacht, die Erde jubilieret. Enkele weken later werd alles stilgelegd: koren, concerten…

Bennekom - Konden ze binnen de coronaregels hun najaarsconcert organiseren? Nee, eigenlijk niet. Met maximaal 96 bezoekers in de Oude Kerk in Bennekom, kan dat niet uit. Besluit: we doen het toch, al is het maar om de solisten te kunnen laten zingen en de muzikanten te kunnen laten spelen. Geen koor deze keer, wel 2 solisten en een 7-koppig ensemble. Daarmee worden 2 bijzondere Bach Cantates uitgevoerd.

De mond braakt vloeken uit

De altsolist Janneke Vis zingt “Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust”, Zalige rust, geliefde zielenrust. Dat klinkt heel tevreden, maar de tekst zou zo een hedendaagse klacht kunnen zijn over de sociale media: “De wereld barst enkel uit in helse liederen en streeft ernaar door haat en nijd sprekend op de satan te lijken. De mond is vol van addergif, dat vaak onschuldigen treft, en braakt vloeken uit en vijandschap en wil de naaste alleen maar vertrappen.” Toen al! Soms verzuchten we nu wat een rust het geeft als je niet meer op de sociale media kijkt. Toen was er het verlangen naar ‘later’. De volgende aria luidt: “Ik walg ervan nog langer te leven…”

Ich habe genug

De bariton Robbert Muuse zingt daarna “Ik heb niets meer te wensen. Ik verheug mij op mijn dood.” In de laatste aria is dat “Mit Fried und Freud ich fahr dahin”. Dick zegt: “De tekst is dramatisch, maar de muziek is heel vrolijk, alsof Bach de draak steekt met de tekst. In 1726, toen deze cantates voor het eerst werden opgevoerd, leefden de mensen meer naar de dood toe, die meestal dichterbij was dan dat nu voor ons gewoonlijk het geval is. Verlangen naar een beter leven na de dood... In onze tijd denken we soms over een ‘voltooid leven’. Bach heeft de muziek geschreven alsof het ging om wiegeliedjes voor het eeuwig slapen gaan. Het is heel vrolijke muziek, die je onmiddellijk bij de strot grijpt!”

Er zijn nog beperkt kaarten beschikbaar: voor 10 euro te koop via www.alexanderconsort.nl. Via e-mail wordt een tijdslot gestuurd en de bezoekers worden begeleid naar één van de 96 plaatsen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden