Jeff de Haan, al 50 jaar een begrip in Bennekom. Mevrouw Luttikhuizen was zijn eerste klant, zij werd onlangs in het zonnetje gezet.
Jeff de Haan, al 50 jaar een begrip in Bennekom. Mevrouw Luttikhuizen was zijn eerste klant, zij werd onlangs in het zonnetje gezet. Karen Fotografeert

Jeff de Haan al 50 jaar een begrip in Bennekom: ‘Schoenmaker is een geweldig vak’

17 april 2024 om 12:33 Zakelijk

BENNEKOM Het is misschien wel de kleinste winkel in Bennekom, maar waarschijnlijk ook de enige winkel die al ruim 50 jaar dezelfde eigenaar heeft en waar nog altijd dagelijks veelvuldig de winkelbel klinkt. Dit is de schoenmakerij van Jeff de Haan (62) in het dorpshart van Bennekom.

door Dick Martens

De Haan trad in 1974 in de voetsporen van zijn vader en is niet van plan op korte termijn van zijn pensioen te gaan genieten. ,,Nee, zeker niet, want schoenmaker is een geweldig vak, waar ik nog altijd veel plezier en voldoening uit haal. Waarom zou ik er dan mee stoppen?”

De etalage is fraai versierd, want ‘heel Bennekom’ mag en moet misschien ook weten, dat het feest is op Brinkweg 1. Goud kleurt de etalage, het getal 50 neemt daarin een meer dan prominente plaats in. Met een gulle lach, waar toch ook wel de nodige trots af straalt, maakt Jeff eerst nog even een nieuwe sleutel bij voor een klant. ,,Ik ga even naar de markt kaas halen. Kan ik de sleutel dan straks weer komen ophalen?”. ‘De schoenmaker’: ,,Natuurlijk, geen probleem.” De nu al tevreden klant is blij met ‘de snelle service’. De sleutel is in een mum van tijd klaar.

Ondertussen blikt Jeff terug op de tijd, dat hij aan de hand van zijn vader begon. ,,Ik vond ‘het vak’ toen al geweldig, ik was een jaar of 12, deed wat eenvoudige klusje, bijvoorbeeld klinknagels in schoenen slaan. Toen ik een jaar of 16 was ben ik in loondienst gekomen en heb nooit meer wat anders gedaan.” 

EERSTE KLANT

Hij duikt vervolgens even in zijn fotoarchief en toont trots een foto van zijn vader, die gemaakt is door Dick de Groot (’Een bekende Bennekommer, die hier schuin tegenover woonde’). ,,Gemaakt op mijn vaders eerste werkdag. Ik heb ook nog een foto van mijn eerste klant, mevrouw Luttikhuizen. Dat zijn mooie herinneringen. Aan haar heb ik onlangs ook een bloemetje overhandigd, zij komt hier nog altijd.” 

De vraag naar schoenherstel is er nog altijd. ,,Hoewel het wel minder is geworden heb ik over klandizie niet te klagen. Wel is het problematischer om opvolgers te vinden, de jeugd wil niet meer met hun handen werken. Maar inmiddels heb ik hier wel twee jongelingen lopen, die het vak ook wel zien zitten. Dat zijn Jynthe Doornekamp, die is 14 jaar en Joost Koppe van 15 jaar. Dat is ons team op dit moment, waarbij ik probeer de jeugd van Bennekom toch warm te maken voor dit mooie vak.” 

DRIJFVEER

Het wat uit de handen te laten komen is ook de drijfveer van Jeff zelf. ,,En de mensen tevreden kunnen stellen. Heel veel mensen die nog altijd in de winkel komen beschouw ik inmiddels meer als familie dan als klanten. En passie voor het vak moet je natuurlijk hebben. Ik vind het mooi om schoenen weer te herstellen, wat er allemaal mogelijk is. Ik heb het vak geleerd ‘op de ouderwetse manier’, zonder machines. Ik ben ‘meester schoenmaker’, kan zelfs les geven.” 

Maar niet alleen schoenen worden hersteld. ,,Ik zeg altijd, vraag het maar, je weet nooit. Ze komen met van alles en nog wat: van het dakje van een oldtimer, het dek van een boot of caravan tot een paardentuig. Ik probeer het allemaal te maken en meestal lukt het ook wel.” Weer verschijnt die stralende lach. ,,Dat wil ik nog wel blijven doen. Ik ben nu 62, met 67 zou ik mogen stoppen. Maar zoals ik mij nu voel, wil ik nog wel 15 jaar door.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Schoenmakerij De Haan. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Bennekoms Nieuwsblad/Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie