Afbeelding
Rietberg Hoorzorg

De Specialist: Wat als de dokter zelf ziek wordt?

6 februari 2024 om 16:30 Zakelijk

EDE Het is niet zo dat ik elke dag extreem veel tijd over heb, maar wanneer dat wel zo is kijk ik graag of er ergens nog nieuwtjes zijn op hoorgebied. Het hoort bij mijn werk, maar heeft ook gewoon mijn interesse. Een Deens hoortoestellenmerk mailde me onlangs dat ik binnenkort een bepaalde datum vrij moest houden. ‘Save the date’ was het onderwerpveld. Maar tot die tijd komt er nog weinig revolutionair nieuws naar buiten.

Dus ben ik maar aangewezen op de u wel bekende zoekmachine op internet. Er is weinig hoornieuws te vinden momenteel, maar Google gebruik ik de laatste tijd wel wat vaker om informatie op te zoeken voor een privékwestie. En dat is een kwestie die ik nu wat uit de schaduw wil halen en bespreekbaar wil maken. Want wat als de dokter zelf ziek wordt? De hoordokter in dit geval.

Ik ben er namelijk achtergekomen dat ik waarschijnlijk de Ziekte van Ménière heb. Symptomen bij deze ziekte zijn onder meer heftige aanvallen van duizeligheid, braken, valpartijen, plotseling gehoorverlies en oorsuizen. Eind vorig jaar kreeg ik serieuze klachten. Vanuit het niets werd ik stikduizelig en ook nam de hoogtonige piep in mijn oor - waar ik al zo’n dertig jaar last van heb - behoorlijk toe. Ik trok al snel de conclusie: de hoordokter is zelf ziek. 

EVENWICHTSORGAAN

De Ziekte van Ménière wordt veroorzaakt door het evenwichtsorgaan in je oor. Bij dat orgaan rollen hele kleine kristalletjes over haartjes en samen met andere receptoren als ogen, neus of mond, geven ze signalen aan je hersenen op het gebied van evenwicht. Bij de Ziekte van Ménière zitten de kristallen vast en werkt het evenwichtsorgaan dus onvoldoende. De ziekte ontstaat vaak bij mensen met een leeftijd tussen de veertig en vijftig jaar, maar kan ook bij een andere leeftijdscategorie ontstaan. Oorzaken kunnen stress of drukte zijn, of bijvoorbeeld vocht in je oor. Een te hoge bloeddruk zou ook een oorzaak kunnen zijn.

GAAN LIGGEN

Inmiddels heb ik meerdere keren een aanval van deze ziekte gekregen en ik kan u vertellen: dat is alles behalve fijn. Het beste is om zo snel mogelijk te gaan liggen. In mijn geval in een donkere ruimte met weinig geluid. Dat liggen is niet voor niets, want je kunt dus echt omvallen. Ik heb als audicien in mijn spreekkamer ook al eens meegemaakt dat dit bij een cliënt gebeurde. 

Om terug te komen op de vraag die boven dit stuk staat: ik heb mezelf ook de laatste tijd afgevraagd: wat als de hoordokter zelf ziek wordt? Ik ben eigenlijk altijd open en probeer dat ook te zijn naar de mensen die tegenover me zitten in mijn kantoor. Uit eigen ervaring, hoe vervelend ook, kan ik me nu wel inleven in de cliënten die hetzelfde ervaren. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Als de dokter zelf ziek wordt, is dat heel vervelend. Maar uiteindelijk zitten er ook goede kanten aan, kanten waar ik anderen in mijn beroep misschien weer mee kan helpen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie