Een artist impressie van een cpo-woonproject in Den Bosch. Een project, dat bij WoonPioniers Bennekom in de smaak viel.
Een artist impressie van een cpo-woonproject in Den Bosch. Een project, dat bij WoonPioniers Bennekom in de smaak viel. architectenbureau archi30

WoonPioniers Bennekom zoekt een bouwlocatie: ‘We willen hier dolgraag blijven wonen’

25 augustus 2023 om 11:48 Wonen

BENNEKOM Levensloopbestendig, duurzaamheid en energieneutraal zijn begrippen die in de huidige tijd vaak ter sprake komen. Met die begrippen in het achterhoofd, gecombineerd met gezamenlijk woongenot, werd er ruim een jaar geleden door vier Bennekomse echtparen de initiatiefgroep ‘WoonPioniers Bennekom’ in het leven geroepen. De gemeenteraad van Ede wil dat initiatieven van inwoners om gezamenlijk een aantal woningen te bouwen ondersteuning verdienen. In de raadsvergadering op 13 april is daarvoor het ‘afwegingskader collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo)/wooncoöperatie Ede 2023’ vastgesteld. WoonPioniers Bennekom wil daarvan gebruik gaan maken. Een van die initiatiefnemers is Bennekommer Nico de Gouw. Hij licht het initiatief toe.

door Dick Martens

,,Ons idee is om in Bennekom binnen 2 à 5 jaar een groepsgeoriënteerd woonproject te bouwen. Dat plan omvat 15 à 20 wooneenheden, zowel vrije sector als sociale koop, waarin iedereen met voldoende privacy zelfstandig woont, maar tegelijkertijd omziet naar elkaar en enkele gemeenschappelijke voorzieningen beheert. Dat kunnen een tuin, ontmoetingsruimte, hobbyruimte, wasruimte, fietsenstalling en een extra logeerkamer zijn”, zegt De Gouw.

WENS

In het programma van eisen voor de bouw van die woningen, deels grondgebonden deels appartementen, zijn de al genoemde begrippen levensloopbestendig, duurzaamheid en energieneutraal zeker de speerpunten, met aanvullend ook nog de niet onbelangrijke wens, dat de locatie dicht bij het Bennekomse centrum gesitueerd moet zijn. 

,,We zijn allemaal Bennekommers, we willen hier dolgraag blijven wonen. Vanwege de aard van ons dorp, maar ook omdat alle voorzieningen, medische, winkels en het verenigingsleven waarin wij actief zijn. Vandaar dat we bezig zijn om een cpo-vereniging op te richten die dan een haalbaarheidsonderzoek, subsidieaanvragen en professionele projectbegeleiding organiseert.”

WACHTLIJST

Met de gemeente is de initiatiefgroep in gesprek over een tiental mogelijke bouwlocaties. ,,Locaties waarvan wij denken, dat zou iets kunnen zijn. Maar de gemeente heeft niet op al die terreinen het eigendomsrecht. Als daar in de bestemming veranderingen komen, dan zullen ze naar ons initiatief kijken. Wij kregen de toezegging, dat wij als eerste op de wachtlijst staan.” 

De initiatiefnemers zitten echter niet stil. ,,Ik heb ‘in het land’ rond gekeken, want er zijn ondertussen al zoveel van dergelijke projecten gerealiseerd. Als groep zijn we in Den Bosch en Driebergen geweest. Om te zien en horen hoe een dergelijke collectieve woonvorm eruitziet en we wilden graag weten hoe die mensen elkaar hadden gevonden. De ervaring leert dat in eigen beheer gezamenlijk bouwen met toekomstige bewoners kan bijdragen aan sociale cohesie en toegang tot burenhulp. Wij willen dus minimaal 15 wooneenheden hebben op een oppervlakte van 4 à 5000 m2.” Wie belangstelling heeft en/of suggesties voor bouwgrond heeft, kan hen een mailtje sturen: woonpioniersbennekom@gmail.com

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie