Afbeelding
BDUmedia

Gemeente Ede ‘eigenwijs’ bij schoonhouden kunstgrasvelden

4 maart 2023 om 13:38 Rechtbank

EDE ,,We hebben hier een eigenwijze gemeente die zijn eigen dingen doet”. Met die woorden luchtte de advocaat van de stichting InStrepitus zijn hart vandaag bij de Raad van State. Volgens hem doet de gemeente veel te weinig om de verspreiding en bodemverontreiniging door rubberkorrels op sportvelden te voorkomen. Hij eiste betere maatregelen op de velden van voetbalvereniging Victoria in Ede en voetbalvereniging Bennekom.

Gemeenten zien inmiddels in dat de rubberkorrels die op de kunstgrasvelden worden uitgestrooid nadelig zijn voor het milieu en daarmee ook voor de volksgezondheid. Regels van het rijk zijn er niet. Er is alleen zoiets als een ‘zorgplicht’, waaraan overheden zich moeten houden.

MAATREGELEN

Daarom heeft de branchevereniging voor bedrijven die kunstgrasvelden aanleggen zelf regels bedacht voor terreinbeheerders. De zogeheten zorgplichtdocumenten. Daarin staan maatregelen die terreinbeheerders als gemeenten kunnen nemen om bodemverontreiniging te voorkomen. De Raad van State heeft al eerder beslist dat terreinbeheerders die de zorgplichtdocumenten volgen ook aan de zorgplicht voldoen.

Maar de gemeente Ede is dus eigenwijs in de ogen van de stichting. Ede heeft bij het beheer van de spotvelden in Ede en Bennekom niet alle maatregelen uit de zorgplichtdocumenten opgevolgd.

,,Hanteert de gemeente een cafetariamodel waarbij het zelf van geval tot geval een maatregel kiest”, vroeg de raadsvoorzitter. Volgens een woordvoerster van de gemeente is dat inderdaad het geval. In plaats van planken langs de velden die de rubberkorrels binnenhouden, kiest de gemeente voor blazers die de rubberkorrels weer het veld opblazen. Daarna worden ze opgezogen. ,,Optisch gezien zijn die maatregelen heel effectief. Dat wordt ook minstens een keer per week uitgevoerd”, stelde de gemeentewoordvoerster.

,,Men doet maar wat”, reageerde de advocaat van de stichting. ,,De zorgplichtdocumenten zijn al een heel klein houvast. Het gebruik van kantplanken is de eenvoudigste manier om 97 procent verontreiniging te voorkomen.” Een bewijs of certificaat dat de blazer en zuiger echt goed werken, is er volgens hem niet. ,,Het hek is van de dam als de Raad van State hiermee akkoord gaat.”

BODEMONDERZOEK

Het is inderdaad de vraag of de Raad van State de ‘eigenwijze’ houding van de gemeente gaat volgen. Zo vroeg de raadsvoorzitter zich af waarom Ede niet eerst heeft gekozen voor de maatregelen die door de branchevereniging worden aangereikt. Ook vond de gemeente een bodemonderzoek niet nodig.

Volgens de advocaat van de stichting moet je bodemonderzoek doen. ,,Een visuele inspectie is onvoldoende. Alleen een visuele inspectie komt ook niet voor in onze bodembeschermingsregels.”

De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie