Afbeelding
Foto: Pexels

Hoe kan je weer terugkeren naar je werk na ziekte?

19 mei 2023 om 07:40 Partnercontent

Het komt overal ter wereld voor: afwezigheid op werk door ziekte oftewel ziekteverzuim. Ziek zijn is heel normaal en hoeft helemaal niet heel erg te zijn. In Nederland meldt de gemiddelde werknemer zich 1 keer per jaar ziek. Na corona is dit aantal wel gestegen, maar dit is deels opgelost doordat steeds meer werknemers zijn gaan thuiswerken. Er zijn verschillende oorzaken en gevolgen van verzuim. Het grootste gevolg van verzuim is omzetverliezen of mislopen doordat werknemers afwezig zijn en hun werkzaamheden niet kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn de kosten voor vervanging van een werknemer in de meeste gevallen erg hoog.

Kortom, verzuim kan dus erg vervelend zijn. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het proces van de re-integratie van werknemers op een goede manier verloopt. Er zijn verschillende manieren hoe je dit proces goed kunt laten verlopen. Benieuwd? Lees dan gauw verder, want in dit artikel leggen we je het haarfijn uit!

Zo kun je op de juiste manier terugkeren naar je werk na ziekte!

Ben je als werknemer langdurig ziek of ben je niet in staat om je werk uit te voeren door een andere reden? Dan kan een re-integratieproces je goed helpen. Toch lukt dat niet altijd en is de terugkeer naar je werkgever in sommige gevallen niet meer mogelijk. Tweede spoor reintegratie is wellicht dan de geschikte oplossing voor je. Hierbij ga je op zoek naar geschikt nieuw werk bij een andere werkgever.

Het is erg belangrijk om na je ziekteverzuim samen met je werkgever een plan van aanpak te maken en goed te blijven communiceren. Op deze manier zorg je ervoor dat je re-integratieproces goed verloopt. Een re-integratieproces bestaat uit deze stappen:

  • Contacteer je werkgever en (bedrijfs)arts: als je wilt re-integreren, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je werkgever en bedrijfsarts. Bekijk wat de mogelijkheden zijn en geef deze door aan je werkgever. Bespreek daarna met je bedrijfsarts wat mogelijk is en of er eventuele aanpassingen moeten worden gedaan. Denk hierbij aan andere werkplek, aanpassingen in je werkzaamheden en nog veel meer;         
  • Stel een plan van aanpak op: Stel samen met je werkgever een plan van aanpak op. Je kunt er ook voor kiezen om dit te doen waar je bedrijfsarts bij is. In het plan van aanpak komen de re-integratieactiviteiten te staan en de afspraken die je met je werkgever hebt gemaakt. Daarnaast staat er in het plan van aanpak welke aanpassingen er moeten worden gedaan en de datum wanneer je weer kunt beginnen met werken. Nadat je het plan van aanpak hebt gemaakt is het tijd om de afspraken en re-integratieactiviteiten te volgen en na te gaan;         
  • Evalueren: als het re-integratieproces voorbij is, is het tijd om dit samen met je werkgever te bespreken en evalueren. Hierbij wordt er gekeken of alle afspraken zijn nagegaan en of alle re-integratieactiviteiten zijn voldaan. Mocht dit niet zo zijn, dan kan er nog een plan van aanpak worden gemaakt om de overgebleven re-integratieactiviteiten te volbrengen.         
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie