Afbeelding
Foto Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Inboedel minimaliseren? Onze tips!

2 mei 2023 om 10:27 Partnercontent

Minimalisme is de trend van de afgelopen jaren geworden. Mensen willen minder spullen om zich heen en meer rust in hun leven. Een manier om dit te bereiken is door je inboedel te minimaliseren. Wij vertellen je hoe je dit doet!

Stap 1: Maak een inventarisatie van je spullen

Voordat je kunt beginnen met minimaliseren, moet je weten wat je precies hebt. Maak daarom een inventarisatie van al je spullen. Dit is sowieso handig als je een inboedelverzekering hebt. Als je heel veel spullen hebt dan kan dit uiteraard een tijdrovende klus zijn, maar uiteindelijk is het zeker de moeite waard. Ga door elke kamer en maak een lijst van alle spullen die je bezit. Je kunt deze lijst bijhouden op papier of digitaal, bijvoorbeeld in een Excel-bestand.

Stap 2: Bepaal wat je echt nodig hebt

Nu je een overzicht hebt van al je spullen, is het tijd om kritisch te kijken naar wat je nou eigenlijk echt nodig hebt. Stel jezelf bij elk item de vraag of je het in de afgelopen zes maanden hebt gebruikt. Als het antwoord nee is, overweeg dan om het weg te doen, te verkopen of te doneren. 

Stap 3: Bewaar alleen de dingen die je echt leuk vindt

Minimalisme betekent niet dat je alles weg moet doen wat je hebt, maar dat je alleen de dingen bewaart die je echt leuk vindt, of welke functioneel zijn. Dit geldt voor kleding, decoratie en andere spullen. Het kan moeilijk zijn om afscheid te nemen van spullen waar je emotionele waarde aan hecht, maar bedenk goed dat het uiteindelijk meer ruimte en rust zal opleveren.

Stap 4: Organiseer je spullen

Nu je hebt bepaald welke spullen je wilt houden, is het tijd om ze te organiseren. Bewaar soortgelijke spullen bij elkaar en gebruik bijvoorbeeld grote tassen of manden om spullen te ordenen (handig als je spullen op zolder wilt zetten). Het is ook handig om labels te gebruiken, zodat je snel kunt vinden wat je nodig hebt.

Stap 5: Oude spullen verkopen of doneren

Er zijn verschillende manieren om van je spullen af te komen. Je kunt ze verkopen, weggeven aan vrienden of familie, doneren aan een goed doel of naar een van de vele tweedehandswinkels brengen. Het is belangrijk om op een duurzame manier van je spullen af te komen, zodat ze niet bijdragen aan de afvalberg die al groot genoeg is.

Stap 6: Leer nee te zeggen tegen nieuwe spullen

Een belangrijk onderdeel van minimalisme is het verminderen van de hoeveelheid spullen die je koopt en soms ook krijgt. Leer nee te zeggen tegen nieuwe spullen die je niet echt nodig hebt. Denk goed na voordat je iets koopt en bedenk of het echt iets toevoegt aan je leven. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie