Afbeelding
Foto: ErikaWittlieb via Pixabay

Comfort en energiezuinig kunnen in jouw huis prima samengaan

3 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

Veel mensen denken bij het verduurzamen van hun woning alleen maar aan de hoge kosten die daarmee gemoeid zijn. En ja, het is wel een flinke investering om je huis van energielabel C naar energielabel A te krijgen. Maar het is zeker geen weggegooid geld. Want van deze maatregelen heb je plezier zolang je in je huis blijft wonen. Want veel van deze maatregelen zijn voor tientallen jaren of langer. En mocht je toch gaan verhuizen dan levert je huis bij verkoop meer op. Huizenkopers letten steeds meer op de energiezuinigheid van een woning en hebben daar ook meer geld voor over. Het prijsverschil tussen een label C en een label A woning kan oplopen tot wel 50.000 euro bij verkoop.

Meer comfort is belangrijk

Als je nadenkt over verduurzaming dan gaat het niet alleen om energiebesparing. Ook het comfort gaat omhoog. Denk bijvoorbeeld aan elektrische vloerverwarming. Dit kun je aan laten leggen of zelf plaatsen als er toch al een nieuwe vloer in de woonkamer of de keuken of een slaapkamer wordt gelegd. Het voordeel is dat vloerverwarming ook gemakkelijk kan worden aangesloten op een warmtenet. In de toekomst zullen steeds meer woningen hierop worden aangesloten. Een warmtenet maakt gebruik van restwarmte van bijvoorbeeld fabrieken, datacenters of afvalverwerking. Dit is natuurlijk een zeer duurzame manier van verwarmen.

Isoleren voor meer woongenot

Ook isoleren kan bijdragen aan meer woongenot. Als je de spouwmuren van je huis laat isoleren dan levert dat veel op. Je bespaart energie, want de warmte vloeit minder snel je huis uit. Maar je hebt ook minder snel last van vocht en schimmel. Dat laatste is natuurlijk ook belangrijk voor je gezondheid. Schimmel is namelijk per definitie ongezond, zeker voor mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen en jonge kinderen. Je kunt ook het dak eenvoudig isoleren door aan de binnenzijde isolerende platen tegen het dak aan te brengen.

Wat kun je nog meer doen voor een energiezuinig huis?

Er is nog veel meer dat je kunt doen om je huis energiezuinig te maken. Ook als je geen handige klusser bent. Ook zonder boormachine en schuurmachine zijn er dingen die je kunt doen om je rekening voor gas en stroom omlaag te krijgen. Bij iedere doe het zelf winkel kun je tochtstrippen kopen. Die plak je eenvoudig langs ramen en deuren. Hierdoor houd je tocht buiten de deur. Een gezellige tochtslang in de vorm van een grappig dier bij de voordeur maakt ook al verschil. Verder kun je radiatorfolie achter de radiatoren van de centrale verwarming plakken en folie op de ramen. Al deze ogenschijnlijk kleine maatregelen samen zorgen ervoor dat je energierekening wat omlaag zal gaan. Natuurlijk blijft zuinig zijn met energie belangrijk. Laat geen licht branden in ruimtes waar je niet bent. Zet de verwarming een half uur voordat je gaat slapen lager. Simpele gewoontes die iedereen zichzelf kan aanleren.

Wat als ik het verduurzamen van mijn huis niet kan betalen?

Huiseigenaren die de verduurzaming van hun huis niet kunnen betalen zullen zeer waarschijnlijk in de toekomst extra worden geholpen. Nu al is het voor iedere huiseigenaar in Nederland mogelijk om subsidie aan te vragen. Die krijg je als je je spouwmuren, vloer of dak laat isoleren. Maar ook als je HR glas laat plaatsen of kiest voor zonnepanelen of een elektrische warmtepomp. Op de website van je gemeente vind je vaak meer informatie over de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie. Die mogelijkheid is er overigens ook voor bedrijven. Ondernemers die willen verduurzamen kunnen voor informatie terecht op de website van het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland, het RVO.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie