Afbeelding
Foto Pixabay

Dit moet je regelen als je je eerste huis hebt gekocht

Partnercontent

Spannend, je hebt je eerste huis gekocht! Dit is natuurlijk super leuk en een grote stap. Er zijn alleen wel best een hoop dingen die je vanaf dat moment moet regelen. Het is misschien handig om hier even een momentje voor te pakken en uit te schrijven wat er moet gebeuren en welke deadlines daaraan hangen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je alles op tijd af hebt. Hieronder worden de belangrijkste zaken al voor je op een rijtje gezet. 

Hypotheekadviseur

Als je van de makelaar hebt gehoord dat je bod is geaccepteerd, dan is gewoon even genieten van het moment natuurlijk het eerste wat je moet doen. Bel iedereen aan wie je het wil vertellen of maak er gelijk een klein feestje van. Als die vreugde een beetje is bedaard, is het handig om een hypotheekadviseur te bellen. Hij of zij weet de exacte vervolgstappen, zoals welke documenten je nu moet verzamelen en doorsturen.

Taxatie

Als je een hypotheek gaat aanvragen, dan heb je in de meeste gevallen een taxatierapport nodig. Zo’n rapport bevat het precieze bedrag van hoeveel het huis waard is. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel geld je bij de hypotheek kunt lenen. 

Notaris

Om een koopcontract en hypotheekakte op te stellen heb je een notaris nodig. Meestal zit er wel eentje in de buurt van waar je woont, maar tarieven vergelijken is niet geheel onverstandig. De prijzen kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. 

Gas, water, licht en internet

Iets wat je ruim op tijd geregeld wilt hebben zijn de basisvoorzieningen in je huis. Gas, water en licht zijn sowieso al handig als je nog aan het verhuizen bent, maar internet is ook prettig om te hebben vanaf dag één dat je in je nieuwe huis woont. Ook hiervoor is het goed om even een avondje te gaan zitten om prijzen en abonnementen te vergelijken.

Verzekeringen

Ook moet je bij een nieuwe woning verzekeringen afsluiten. De belangrijkste is een woonverzekering. Zo’n woonverzekering bestaat vaak uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Een inboedelverzekering vergoedt schade aan spullen in je woning door bijvoorbeeld storm, brand, bliksem, water, diefstal of vandalisme. Ook spullen in je garage, berging, schuur of voertuigen zoals een auto, boot, caravan of camper worden vergoed bij schade. Een opstalverzekering vergoed schade aan spullen die aan je huis vastzitten, zoals keukens of zonnepanelen, maar ook dingen in je tuin zoals bestrating of kunstgras. 

Adreswijzigingen

Als je eenmaal bent verhuisd, dan is het heel vervelend als blijkt dat je post nog aankomt op het oude adres. Daarom is het verstandig om de maand voordat je gaat verhuizen bij te houden wat je in de brievenbus ontvangt. Of kijk via telebankieren waar je maandelijks voor betaalt dat vastzit aan een adres. Ook staan er online wel lijstjes waarbij je kunt checken wat je al hebt aangepast. Het belangrijkste is om het door te geven bij de desbetreffende gemeente waar je in gaat wonen. De gemeente geeft het door aan belangrijke instanties zoals de politie of het ziekenhuis. 

advertentie
Afbeelding
Feest voor Americana fans bij Live Stage Marnix 31 jan, 07:15
Logo
Afbeelding
Gouden handjes Gertjan Meerkerk bezorgen DVO zege 29 jan, 09:05
Logo
Afbeelding
Vier op een rij voor Bennekom 28 jan, 21:13
Afbeelding
Jan van Eck plaatste 1468 'Bennekomse plaatjes' op Instagram: 'Bennekom is echt zo prachtig' 27 jan, 13:54
Afbeelding
Politie Ede zoekt zwarte sporttas en vraagt hulp inwoners Bennekom 26 jan, 18:07
Afbeelding
Galerie Bonaventura is terug in Bennekom: 'Het was nu of nooit' 26 jan, 13:46
Afbeelding
'Ooglidcorrectie spannend? Na afloop vindt eigenlijk iedereen dat het 100 procent is meegevallen' 25 jan, 16:55
advertentie