Afbeelding
Foto door Negative Space via Pexels

Zo vind je de beste en goedkoopste zorgverzekering

Partnercontent

Teveel betalen, dat gaan we niet doen toch? En daarom proberen we je met dit artikel te helpen om op tijd een goede keuze te maken. We kijken naar de basisverzekering, daarin kan je namelijk veel verschillende keuzes maken. Deze keuze kom je bij een zorgvergelijker namelijk tegen. En met alle overige informatie weet je hoe je goed kan vergelijken. Eerst zoomen we in op de vrije zorgkeuze en het eigen risico.

Vrije zorgkeuze

Wettelijk gezien heeft iedere Nederlander, met een zorgpolis, recht op vrije zorgkeuze. Maar als het gaat om een maximale vergoeding, dan komt de ‘vrije zorgkeuze’ toch om de hoek kijken. Met  dit begrip worden de basisverzekeringen van elkaar onderscheiden. En daarvan zijn er 4: de budget-, natura-, combinatie- en restitutie-polis. Bij een Zorgkiezer of zorgvergelijker is dat eerste keuze waarna je verder gaat zoeken.

Budgetpolis

Met een paar verzekeraars welke deze polis aanbieden is het aanbod in 2023 flink gekrompen. De goedkoopste verzekering van dit type, dat biedt de verzekeraar ZEKUR. 

Kenmerk: beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners. Niet gecontracteerde zorg: ca. 60% vergoeding van het marktconforme tarief.

Naturapolis

Met ca. 10 verzekeraars wordt deze polis in 2023 veel breder aangeboden. Met een verhoging van  5 tot 10 euro per maand t.o.v. de budgetpolis, zijn er meestal zorgverleners gecontracteerd.

Kenmerk: beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners. Niet gecontracteerde zorg: ca. 80% vergoeding van het marktconforme tarief.

Combinatiepolis

Met deze polis is de gemiddelde Nederlander zeer content. Alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd, dus daarop hoef je niet te letten. Voor overige zorg kan er nog een beperking zijn.

Kenmerk: Mét of zonder contract, ziekenhuiszorg wordt volledig vergoed volgens de basisverzekering. Voor onder andere GGZ en wijkverpleging is er een select aanbod.

Restitutiepolis

Nog maar 6 zorgverzekeraars bieden dit aan. Dit is de beste zorgverzekering welke je kan hebben. Met een gemiddelde premie van 150 euro per maand is deze dan ook behoorlijk aan de prijs.

Kenmerk: Volledige vergoeding bij alle zorg, ongeacht of er een overeenkomst is tussen de zorgverlener en de zorgverzekeraar.

Eigen risico

Bij de reguliere zorgpolissen bedraagt deze standaard 385 euro. Vrijwillig is dit te verhogen tot 885 euro. Een reden waarom je dat zou kunnen overwegen is de premiekorting welke verzekeraars hierdoor verwerken. Maar let wel op, bij veel zorgkosten betaal je dus zelf meer eigen risico, en dat is begrijpelijkerwijs flink meer dan de korting.

Zorgverzekeringen vergelijken

Maar, hoe vergelijk je nou zorgverzekeringen? Dat doe je op verschillende manieren. Kijk je naar de basisverzekering dan maak je een keuze voor het type polis, gevolgd door het eigen risico. In praktijk kiezen mensen met een naturapolis eerder voor een hoger eigen risico, en de groep met de restitutiepolis nemen geen verhoging. Dit doordat er een duidelijk verband is met de zorgvraag en financiële consequentie.

Daarna zie je de voordeligste zorgverzekering voor jou, en kan je nog kiezen voor aanvullende polissen. Pagina’s van ‘Vergelijk de zorgverzekeringen’ zijn ingericht om zowel de basis- als aanvullend goed te vergelijken. Om een grotere hoeveelheid dekkingen te selecteren vergelijk je de zorgverzekeringen het beste met een zorgvergelijker. Daarmee weet je zeker dat je de beste en goedkoopste zorgverzekering samenstelt.

advertentie
Afbeelding
Inzamelen voor de Voedselbank 29 nov, 10:01
Afbeelding
Regelmatige zege DVO 27 nov, 10:50
Afbeelding
Aad van den Berg: ,,Geen crisis bij Bennekom’’ 26 nov, 19:57
Afbeelding
Rijzende ster op podium bij Live Stage Marnix 25 nov, 11:06
Logo
Afbeelding
Orange The World kleurt ook Bennekom oranje: ‘Geweld tegen vrouwen moet stoppen’ 23 nov, 13:43
Afbeelding
Fietsster gewond door aanrijding in Dorpsstraat 23 nov, 06:59
Afbeelding
Motto?: Gezelligheid en goede doelen 22 nov, 20:58
advertentie