Afbeelding
Foto door Hafidz Alifuddin

Zo zorg je voor extra hygiëne op het toilet

Partnercontent

Het toilet is meestal de kleinste ruimte in het huis. Een ruimte waar je tegelijkertijd ook maar heel kort je tijd in doorbrengt. Toch behoort het ook tot één van de meest essentiële ruimtes binnen de woning. Zonder kan je niet. En de hygiëne hier is dan ook belangrijker dan je denkt.

Wist jij bijvoorbeeld dat je gemiddeld 43 uur per jaar doorbrengt op het toilet? Al die korte en lange bezoekjes tellen best wel flink aan. In die uren kan je dus ook genoeg bacteriën meenemen. Bacteriën die de weerstand kunnen tart en flink ziek kunnen maken. Maar hoe zorg je er voor dat het toilet zo hygiënisch mogelijk blijft?

Maak het toilet elke dag even schoon

De meeste mensen beschikken over zowel een dagelijkse- als een wekelijkse schoonmaak routine. Ze weten precies wat ze elke dag moeten doen om hun huishouden op orde te houden. Denk aan het doen van de was, afstoffen, opruimen, stofzuigen en dweilen. Ook het reinigen van het toilet is natuurlijk van belang. Dit is echter geen klusje wat je slechts elke week even vluchtig doet. Aanbevolen wordt om dagelijks even toiletreiniger te gebruiken en een doekje over de toiletbril te halen. Tussendoor kan het ook nog eens slim zijn om de wc te reinigen. Bijvoorbeeld na een grote boodschap. Zet daarom altijd schoonmaakspullen voor het toilet in deze kleine ruimte, zodat het hele gezin hier toegang toe heeft na het toiletteren. Als iedereen meehelpt om het toilet schoon te houden, is dit een heel klein en weinig arbeidsintensief klusje.

Zoek een goed plekje voor reserverollen

Verstandig om ook reserverollen in het toilet te plaatsen. Je wil immers niet zonder komen te zitten. Helaas worden deze rollen ook nog regelmatig op de vloer gestapeld. Bedenk echter goed dat hierdoor het vuil van de vloer op de rol terecht komt. Ook wanneer je deze net gedweild hebt, blijven er minuscule deeltjes vuil en stof achter. Dit kan je niet voorkomen. Ook zullen deze na verloop van tijd blijven ontstaan. Daarom wil je ze simpelweg niet op de vloer hebben staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg speciale opbergmeubels en reserve houders waarin je deze rollen kunt plaatsen.

Makkelijk te reinigen

Tegenwoordig wordt met het ontwerp van het toilet ook steeds vaker rekening gehouden met het schoonmaken. Zo is een zogenaamd easy clean toiletzitting vandaag de dag enorm populair. Dit is een wc-bril die eenvoudig verwijderd kan worden van het toilet. Hierdoor kan je veel makkelijker onder alle randjes komen en weet je zeker dat de hele pot gereinigd is voordat je deze weer sluit. Zo voorkom je heel wat extra bacteriën die anders gewoon hadden kunnen blijven zitten.

Wist je dat er ook verschillende materialen zijn die minder bacteriën vasthouden? Zo is een duroplast wc-bril bijvoorbeeld van nature antibacterieel. Ook kan je kiezen voor een speciale vorm toiletpot zodat er minder streepjes en bacteriën achterblijven. Dat scheelt schoonmaken en verhoogt de hygiëne in het allerkleinste en tegelijkertijd belangrijkste ruimte van het huis. 

advertentie
advertentie