Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wat doet de arbodienst?

2 maart 2022 om 15:57 Partnercontent

Vanaf juli 2017 is het verplicht om als werkgever minimaal het basiscontract bij een arbodienst af te sluiten. De arbodienst zorgt ervoor dat jij jouw werknemers goede werkomstandigheden biedt. Ook verzorgen ze passende verzuimbegeleiding. Maar wat zijn precies de taken die zij uitvoeren? Hieronder vind je hun belangrijkste taken.

Het opstellen en toetsen van de RI&E

De arbodienst voert de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) uit en stelt het op. Het is namelijk verplicht om de RI&E te laten toetsen door een deskundige. Wil je tijd besteden? Profiteer dan van de expertise van de arbodienst en laat de RI&E opstellen door hen.

Zieke medewerkers begeleiden

Heb je zieke medewerkers? Dan ben je verplicht je te houden aan de Wet Verbetering Poortwachter. De arbodienst geeft je advies hierover. De bedrijfsarts van de arbodienst zorgt er ook voor dat er een probleemanalyse wordt gemaakt bij langdurig ziekteverzuim.

PMO & PAGO

Jouw medewerkers hebben recht op medisch onderzoek. Dit onderzoek moet regelmatig aangeboden worden. Dit kan in de vorm van een PMO of een PAGO. Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een compleet onderzoek, waarmee je een duidelijk beeld krijgt van de algemene gezondheid van jouw medewerkers.

Het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) leidt vooral tot een advies aan de werkgever en de werknemer over de maatregelen die genomen worden om de werknemers veilig te laten werken.

Spreekuur voor de medewerkers

Jouw medewerkers moeten toegang hebben tot een bedrijfsarts. Hiertoe ben je verplicht. Wil je zorgen voor laagdrempelige toegang? Dan raden we een spreekuur aan. Jouw medewerkers kunnen zo, wanneer ze willen, naar de bedrijfsarts gaan en hun problemen met hem of haar bespreken. Dit is bevorderlijk voor de tevredenheid van de medewerkers. Dit zorgt er ook voor dat mogelijk ziekteverzuim tijdig voorkomen wordt.

Vind een goede arbodienst

Maar hoe vind je als werkgever een goede arbodienst? Het is belangrijk om voor een arbodienst te gaan die jouw organisatie snapt. Ook is het fijn als de dienst de juiste ervaring heeft. Kies daarom niet meteen voor het bovenste resultaat in Google. Neem een kijkje op de website van HR Navigator. Zij kunnen je verder helpen met het vinden van de beste arbodienst voor jouw bedrijf. Dit advies is gratis, vrijblijvend en volledig onafhankelijk! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie