Afbeelding
Foto: Pixabay

Beleggen in effecten: wat zijn opties?

11 januari 2022 om 15:55 Partnercontent

Beleggen in effecten zoals aandelen of obligaties is een interessante manier om je geld te laten groeien in een tijd dat je geld op een spaarrekening zetten eigenlijk niets meer oplevert. Naast aandelen en obligaties, kun je ook investeren in opties. Maar wat zijn opties eigenlijk, en wat zijn de voordelen en risico’s van het investeren in opties?

Wat is een optie?

Een beursgenoteerde optie is een optie die je het recht geeft om een effect (aandelen, obligaties of contracten) binnen een bepaalde periode te (ver)kopen tegen een prijs die vastgesteld is. Om dit recht te kunnen gebruiken, betaal je een premie. Het is een concept dat beleggen wat ingewikkelder en risicovoller maakt in vergelijking met simpelweg het kopen en verkopen van een aandeel. De reden om wél te investeren in beursgenoteerde opties, is dat de winst die het kan opleveren aanzienlijk groter kan zijn dat bij het klassieke beleggen in aandelen.

Waarom investeren in opties?

Bij beursgenoteerde opties is sprake van het hefboomeffect. Dit fenomeen houdt in dat er bij een lichte daling of stijging van de onderliggende waarde (zoals een aandeel) een procentueel veel grotere daling of stijging van de overeenkomstige optie is. Dat betekent dat je de potentiële winst die je kunt boeken aanzienlijk hoger is. Met een kleine investering kun je dan alsnog een hoog rendement behalen. Wat opties verder interessant maakt, is dat je ze strategisch kunt inzetten om in te spelen op de volatiliteit van de aandelenmarkt en de aandelen van een bedrijf in het bijzonder. Je kunt opties ook defensief inzetten om een deel van de risico’s in je aandelenportefeuille ermee af te dekken.

Risico’s van opties

Aan investeringen kleven risico’s die je moet nemen wanneer je geld wilt laten groeien. Ook aan opties kleven risico’s. Het hefboomeffect kan voor grote winsten zorgen, maar ook voor grote verliezen. In dit geval is het cruciaal of je de optie gebruikt hebt als short call of als long call. In het eerste geval is het verlies namelijk onbeperkt, terwijl deze in het tweede geval beperkt blijft tot enkele de premie die je geïnvesteerd hebt. Door de complexiteit van opties is kennis en beleggingservaring belangrijk. Bezit je die kennis en ervaring niet? Koop opties via een gespecialiseerd bedrijf met experts die je kunnen adviseren en bijstaan.

Opties kunnen dus een goede investering zijn om je geld laten groeien, maar wel vooral als je verstand van zaken hebt. Zet nooit meer geld in dan je daadwerkelijk kunt missen, zodat je niet in de financiële problemen belandt wanneer je investeringen verkeerd uitpakken. Vergeet niet je opties en eventuele inkomsten ook te vermelden bij je aangifte inkomstenbelasting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie