Afbeelding
Photo by Markus Spiske on Unsplash

5 tips om jouw (horeca) bedrijf te verduurzamen

20 december 2021 om 15:37 Partnercontent

Heb jij een restaurant, lunchroom of andere onderneming en wil je je graag meer gaan richten op duurzaamheid? Goed bezig! Het verduurzamen van jouw (horeca)bedrijf heeft vele voordelen. Zo draag jij je steentje bij aan een betere wereld, maar kan het je ook besparingen opleveren. Daarnaast kunnen veel klanten het erg waarderen wanneer een bedrijf zich inzet voor het milieu. Een win-winsituatie dus! In dit artikel geven we je een aantal tips, om goed van start te gaan. 

Wat is duurzaamheid? 

Er kan op verschillende manieren naar het begrip duurzaamheid gekeken worden. Uiteindelijk komt het er altijd op neer dat we zo goed mogelijk met onze aarde omgaan, zodat volgende generaties in hun behoeften kunnen blijven voorzien. Bij het maken van producten gaat het bijvoorbeeld dus niet alleen om de grondstoffen die gebruikt worden tijdens de productie. Ook de uitstoot tijdens het transport, de manier waarop het product gebruikt wordt en het afvalverwerkingsproces spelen een rol.  

Vijf tips voor een duurzame(re) onderneming 

Juist omdat duurzaamheid zo’n breed begrip is, is het voor jou als ondernemer gemakkelijk om een aantal stappen in de goede richting te zetten. Je hoeft niet meteen je hele werkwijze te veranderen om duurzamer te ondernemen. Met een aantal kleine veranderingen kan je vaak al een groot verschil maken. Of dit nou gaat om jouw producten/gerechten, het pand vanuit waar jij onderneemt of jouw inkoopstrategie. We geven je een aantal voorbeelden: 

  • Gebruik zo min mogelijk plastic wegwerpproducten: Stap over op papieren tasjes en hamburgerdoosjes.  
  • Kies voor een wisselende menukaart met duurzame en seizoensgebonden producten. 
  • Verander je inkoopstrategie: Weggooien is zonde en niet bepaald duurzaam dus koop niet te veel ingrediënten in.  
  • Stap wanneer mogelijk over op duurzame energie: Ga bijvoorbeeld voor zonne- of windenergie. 
  • Serveer minder dierlijke producten: de productie van vlees is enorm milieubelastend! Wil je toch vlees serveren? Ga dan voor regionale en/of biologische opties. 

Win-winsituatie

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips die je kan toepassen voor een duurzamere onderneming. Denk aan digitaliseren, energiezuinige apparaten, milieuvriendelijke schoonmaakproducten, etc. Echter, wanneer je bovenstaande vijf tips toepast kan je al een behoorlijk verschil maken. Zowel voor onze aardbol als voor jouw portemonnee. Ook zou je, door je te richten op duurzaamheid, meer (nieuwe) klanten kunnen aantrekken. Duurzaamheid lijkt namelijk voor zowel ondernemers al consumenten steeds belangrijker te worden. Doe er je voordeel mee!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie