Het Bennekomse Boertje.
Het Bennekomse Boertje. gertbudding.nl

Uit het dorp

15 maart 2023 om 09:23 Overig

Voor de verkiezingen van vandaag hing er een oproep ‘Stem Verantwoord’, met even daarachter een omgekeerde vaderlandse vlag. Van een partij, die oranje vanouds als steunkleur heeft. De weilanden zijn een verkiezingsplakplaats geworden. Aan het begin van de Selterskamp staat het voorgedrukte bord met de uitstalling van alle mogelijkheden opgesteld. Het zal mij benieuwen of er meer mensen gaan stemmen dan anders, met al die nieuwe aandacht en heisa vooraf.

Groot nieuws en ook wel en bietje om te lachen is het idee van de gemeente Ede om twee Edese voetbalclubs straks in Bennekom te laten spelen. Alle bewoners van sportpark De Hoekelumse Eng (vroeger ook gewoon Bennekom…) moeten verhuizen naar deze kant van de A12, langs de Dreeslaan. Want de velden van nu moeten vol met huizen en bedrijven. Vreemde gedachtes allemaal. 

Of zou het om geld verdienen gaan? De Hoekelumse Eng is al lang in het bezit van de gemeente en straks als dure bouwgrond te verkopen. De inkoop van de boerenweilanden in de Bovenbuurt is vast een stuk lager begroot. Ga dan meteen die weilanden volbouwen, en laat het Sportpark bij Hoekelum rustig bestaan, zou ik denken. 

Na de rotonde Achterstraat, Groenestraat en de Kierkamperweg is van de zomer de Molenstraat, Strooijweg en Edeseweg aan de beurt. Daar staan al misschien wel 40 jaar prima werkende stoplichten met weinig opstoppingen of ongelukken. Maar die moeten weg. De snelle fietser naar de WUR moet er door. Potje provincie, prestige gemeente, bedachte behoefte; allemaal kreten die je in het dorp hoort. Alleen de gemeentefolder is positief. Op de hoek van die kruising staat de grote villa ‘Bene Vita’ (te koop zag ik). Goed Leven in een andere taal. Deze naam is er ooit opgeplakt door twee dames die het in rechterhelft van het huis goed naar de zin hadden. Eerder heette de villa ‘Beukenoord’ en stonden er machtige bomen voor. Nog eerder was het huis niet in tweeën gesplitst en had het slechts één woonlaag. Dan ben je terug tot ongeveer 1910. En… binnenshuis is een, nóg oudere, allereerste steen.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen…

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie