Violist Rémy Baudet zal ook weer zijn bijdrage leveren aan de uitvoering van Cantate 102 van Bach door het Alexanderconsort.
Violist Rémy Baudet zal ook weer zijn bijdrage leveren aan de uitvoering van Cantate 102 van Bach door het Alexanderconsort. Anypicture.nl

Het Alexanderconsort voert cantate 102 uit

31 januari 2023 om 15:50 Overig

BENNEKOM De cantateconcerten in Bennekom zijn concerten waar iedereen kan binnenlopen en fungeren als een soort van rustpunt op de zaterdagmiddag. Plaats van handeling is de Oude- of Alexanderkerk in het dorpscentrum. Onder het motto: 100% muziek, 100% cantates en 100% passie staat het Alexanderconsort onder leiding van dirigent Dick Meijer garant voor hoge kwaliteit van de concerten. Die garantie kan hij op voorhand ook al geven voor het concert dat op zaterdag 11 februari gaat plaatsvinden, uitgevoerd wordt dan cantate 102 van Bach. Een werk met een schitterend openingsdeel en prachtige aria’s. De een vrolijk en de ander wat zwaarder van gemoed. Dick en echtgenote Elly Meijer zijn nu al enthousiast.

‘Het is zeer de moeite waard om te komen luisteren’

Dick Martens

Het is op deze maandagmiddag wat lastig om in het Bennekomse centrum een plekje te vinden om rustig en onder het genot van een kop koffie voor te beschouwen, maar ‘de achterkamer’ van de concertlocatie, Kerkelijk Centrum ’t Kerkheem biedt gelukkig uitkomst. ,,Het is ook nu weer zeer de moeite waard”, is Dick al direct weer enthousiast. Dat was hij in de auto, op weg naar het interview, eigenlijk al. ,,Toen gingen onze gedachten ‘even’ terug en beseften we, dat dit concert al het 30e wordt. Een klein jubileum. We zijn er in 2008 mee begonnen.” Er wordt inmiddels zelfs koffie geserveerd. 

Dat maakt het echtpaar Meijer nog enthousiaster. ,,Hoewel het stuk veel ‘hel en verdoemenis’ bevat. Er zit een enorme somberheid in, maar Bach maakte er wel een heel mooi muziekstuk op.” Dat is uiteindelijk uitgemond in een fraaie cantate. ,,Van het openingsdeel, wat voor het koor is, heeft hij wel zo’n fraai kunstwerk gemaakt”, glundert Elly. ,,Met hele mooie melodieën. Het is een fuga, of eigenlijk een dubbelfuga. Dat betekent, dat er twee thema’s in dat deel worden gebruikt, die verwerkte hij ook in elkaar en is een knap staaltje van componeren. Bijzonder daarbij is, dat de solisten om beurten een regel of regeltjes zingen waarna het koor weer invalt en er een erg mooi effect ontstaat.” De solisten zijn Tineke Roseboom, Tobias Segura Peralta, Falco van Loon en Coert van den Berg. ,,Toch wordt de stemming er gedurende de cantate niet beter op. Het blijft een en al somberheid. Er komt bijvoorbeeld een alt-aria wat een enorme klaagzang is en de hobo, die daar ‘de begeleidende stem’ speelt, klaagt even hard mee met de zanger. Eigenlijk is de bas, met zijn vrolijke en toegankelijke aria, de enige vrolijke noot in het verhaal.” Onderdelen van het concert zijn ook een a capellawerk dat gezongen wordt door het koor. ,,Het is een ontroerend mooi stuk, Da Jakob vollendet hatte, van Johann Hermann Schein. Het is een vijfstemmig werk dat je met de ogen dicht zou moeten beluisteren. Verder speelt het orkest een werk van Telemann, Tafelmusik TWV 55, met een hoofdrol voor de beide hobo’s. Kortom het is zeer de moeite om te komen beluisteren. De Oude Kerk is geopend vanaf 15.45 en het concert begint om 16.15 uur. De toegang is vrij, de collecte aanbevolen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie