Irma van der Hoek, Hendrik-Jan Mulder, Hille en Janna Blankestijn, Hans Westendorp, Martijn van Dreven en Jet van der Spek.
Irma van der Hoek, Hendrik-Jan Mulder, Hille en Janna Blankestijn, Hans Westendorp, Martijn van Dreven en Jet van der Spek.

Kerkproeverij: reik elkaar de hand

3 oktober 2022 om 22:57 Overig

BENNEKOM Zondag wordt de jaarlijkse Kerkproeverij gehouden. De Bennekomse kerken gaan dan extra hun best doen om u thuis te laten voelen in de kerk. Maar waarom zou het fijn zijn om naar de kerk te gaan? Voor de 12-jarige Hille (gereformeerd) is het duidelijk: “Omdat er veel aardige mensen zijn.” Haar zus Janna vult aan: “Ik vind het heel interessant om met God bezig te zijn en veel te leren van de Bijbel.” Jet (hervormd): “Ik ga soms ook om vooral de rust te ervaren.” Hans (katholiek) is het met hen eens, en voegt toe: “Ik vind het ook belangrijk om iets inhoudelijks te horen dat je kunt meenemen voor de week erna.” Irma (christelijk-gereformeerd): “De laatste tijd ga ik heel graag naar de kerk. Vooral nu de kerk weer bomvol is en niet zo ongezellig als toen we anderhalve meter uit elkaar moesten zitten door corona.”  Martijn (vrij-evangelisch): “Het is wel belangrijk om een klik met elkaar te hebben. Dat had ik vroeger niet, maar toen ik tot geloof kwam wel.” Hans vindt het prima om andere opvattingen te horen; je moet je inleven in het standpunt van de ander. Jet vult aan: “Het is mooi als je nieuwsgierig naar elkaar bent.”

Dat geldt volgens Irma niet alleen voor leeftijdsgenoten: “Ik vind het mooi om ook mensen van andere leeftijden tegen te komen.” Jet: “Bij ons is het idee ontstaan dat oudere mensen voor jongeren koken en andersom. Zodat je tijdens het eten met elkaar in gesprek raakt.”

Het thema van de Kerkproeverij dit jaar is ‘Reik elkaar de hand’. In de maatschappij ontstaan er bij allerlei onderwerpen polarisatie. Mensen lijken het niet meer met elkaar eens te willen worden. Hendrik-Jan (hervormd) moet daarbij denken aan de botsende meningen over de coronamaatregelen. Die waren er ook in de kerk. Maar dan gaat het om individuen en niet direct om groepsvorming. Martijn vindt het belangrijk dat mensen zich durven uit te spreken én dat er naar elkaar geluisterd wordt. Volgens Hans kom je inderdaad niet verder als je elkaar de rug toekeert. Janna denkt bij dit thema aan het ‘uit je comfortzone stappen’: je op de ander richten en niet alleen op jezelf. Irma wijst erop dat het in de Bijbel steeds gaat om liefde en verdraagzaamheid. “Ik bid erom dat ik dat van God krijg, dan hoef ik het niet uit mezelf te halen.” Hans vult aan: “Ik vind het jammer dat mensen vooral onthouden wat de kerk in het verleden fout heeft gedaan, terwijl voor mij de kern van het geloof is dat God liefde is.” Martijn heeft tot slot nog een wens: “Wat zou het mooi zijn als de kerk de verbindende factor in de maatschappij zou zijn.”

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om 09.30 uur in de Oude Kerk en de Ichthuskerk (www.hervormd-bennekom.nl), de Sionskerk (www.cgkbennekom.nl; aansluitend lunch) en ‘t Kompas (www.vegbennekom.nl) en om 10.00 uur in de Brinkstraatkerk (www.brinkstraatkerk.nl) en de Katholieke kerk (www.rkkerkbennekom.nl). Om 11.00 uur kunt u liederen horen en meezingen bij de muziektent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie