De Bennekomse groep jongeren die vanuit de PKN naar Zambia gaat om in Lobi te helpen bouwen aan nieuwe klaslokalen.
De Bennekomse groep jongeren die vanuit de PKN naar Zambia gaat om in Lobi te helpen bouwen aan nieuwe klaslokalen. Dick Martens

‘Het is een mooie uitdaging voor ons’

Overig

BENNEKOM World Servants is een organisatie die jongeren een ervaring biedt die niet zonder gevolgen blijft. Ook vanuit Bennekom gaan jongeren, de Actiegroep Bennekom vanuit de Protestantse Kerk Nederland (PKN), de Bennekomse Brinkstraatkerk, bouwen met World Servants, de organisatie die mensen enthousiast maakt om iets voor een ander te betekenen. Jaarlijks werken zo’n 800 vrijwilligers mee in een ontwikkelingsproject van partnerorganisaties in ontwikkelingslanden. Ze bouwen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika mee aan bijvoorbeeld een school of een kliniek. Daardoor verandert niet alleen het leven van de mensen daar, maar ook de jongeren zelf veranderen. Dat noemt World Servants bouwen aan verandering. Vanuit Bennekom gaan jongeren op 8 juli 2023 voor een periode van drie weken naar Zambia om daar in het dorpje Lobi klaslokalen voor een basisschool mee te helpen bouwen.

Dick Martens

In de Brink in Bennekom delen deelnemers Bram, Lotte en Emma, samen met René van Leeuwen en Garbrich Baalbergen, predikant van de Brinkstraatkerk, die als begeleiders ook deel uitmaken van de groep hun ervaringen tot nu toe en hun verwachtingen. ,,Er zijn in Lobi maar weinig lokalen waardoor de kinderen om beurten naar school gaan”, legt Gabrich Baalbergen uit. ,,Een betere, grote school heeft ook aantrekkingskracht voor betere leraren. Een kwaliteitsimpuls dus. Voor ons project hebben we gekozen voor een Engelstalig land, voor bouwen en het werken met kinderen.” 

Via de leiding werden de jongeren enthousiast gemaakt. Bram, Lotte en Emma kijken er dan ook naar uit om af te gaan reizen. ,,Voor ons leek het een mooie uitdaging en hebben wij ons ingeschreven. Zo is er een groep van 26 jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar, met zes mensen begeleiding, gevormd. Daar gaan we de Afrikaanse aannemer, samen met de lokale bevolking, assisteren met de bouw van de klaslokalen, waarvan het fundament er al ligt als wij komen. Wij leveren geld en ‘handjes’. Dus we doen het echt met elkaar. Wij slapen in de school en gaan met de kinderen ook sport en spel doen.” Het geld ophalen doen we door verschillende acties te houden. Inmiddels hebben we al taarten en insectenhotels verkocht. Op 8 oktober gaan we een grote ‘Autowasdag’ organiseren en op 5 november doen we een klussendag, dat kan zijn van een tuin winterklaar maken tot de computer opschonen. Veel is mogelijk. Allemaal pakken we ons deel bij de uit te voeren acties. Ook zullen er rond alle grote feestdagen acties zijn. Onze reis betalen we zelf, dus het geld dat wij ophalen en gedoneerd krijgen is echt voor de bouw in Lobi. Ons minimumstreefbedrag is € 60.000,00. Inmiddels staat de teller al op ruim € 15.000,00. De bodem van de schatkist is dus al gevuld, maar we moeten nog wel echt gaan bikkelen.”

Voor info of doneren: www.wordservants.nl/bennekom. Voor vragen: wsbennekom@gmail.com

advertentie
Afbeelding
Feest voor Americana fans bij Live Stage Marnix 31 jan, 07:15
Logo
Afbeelding
Gouden handjes Gertjan Meerkerk bezorgen DVO zege 29 jan, 09:05
Logo
Afbeelding
Vier op een rij voor Bennekom 28 jan, 21:13
Afbeelding
Jan van Eck plaatste 1468 'Bennekomse plaatjes' op Instagram: 'Bennekom is echt zo prachtig' 27 jan, 13:54
Afbeelding
Politie Ede zoekt zwarte sporttas en vraagt hulp inwoners Bennekom 26 jan, 18:07
Afbeelding
Galerie Bonaventura is terug in Bennekom: 'Het was nu of nooit' 26 jan, 13:46
Afbeelding
'Ooglidcorrectie spannend? Na afloop vindt eigenlijk iedereen dat het 100 procent is meegevallen' 25 jan, 16:55
advertentie