Verteller en zangeres Lucette van den Berg vertelt en zingt over verzoening vanuit Joods perspectief tijdens de eerste editie van Zin op Zondag.
Verteller en zangeres Lucette van den Berg vertelt en zingt over verzoening vanuit Joods perspectief tijdens de eerste editie van Zin op Zondag. Dick Martens

Verzoenen centraal bij Zin op Zondag

Overig

Lucette van den Berg vertelt en zingt 

BENNEKOM Vrijzinnigen Bennekom organiseert al decennialang bijeenkomsten gericht op bezinning. In deze bijeenkomsten, ‘Zin op Zondag’, staat ieder seizoen een thema centraal. Voor het seizoen 2022 - 2023 is dat ‘Verzoening’. In iedere bijeenkomst komt een aspect daarvan aan de orde. Doorgaans is er een inleiding door iemand die goed is ingevoerd in het onderwerp. Uitwisseling daarover met de aanwezigen is dan een belangrijk onderdeel. Bovendien draagt de muzikale omlijsting in elke bijeenkomst voor een belangrijk deel bij aan het inspirerende karakter ervan zo ook bij de eerste sessie. 

Dick Martens

Wat is verzoening volgens het woordenboek? ‘Het weer tot vrede of vriendschap brengen’. De eerste bijeenkomst had als thema ‘Verzoening vanuit de Joodse tradities’. Dirk Meijer, voorzitter Commissie Zin op Zondag opende de bijeenkomst met een fraaie spreuk: ‘Het begin van verzoening is het besef van de noodzaak daartoe’. Verteller en zangeres Lucette van den Berg belichtte vervolgens het begrip verzoening vanuit joods perspectief. Zij ging in op de joodse tradities bij verzoenen. ,,Het jodendom kent twee verschillende manieren van verzoening: de verzoening tussen mens en medemens en tussen mens en God”, legde ze uit. ,,Verzoening is in het jodendom vooral een kwestie van doen en komt het dus aan op handelen.” Ook vertelde ze over haar eigen ervaringen, waaronder een prachtig verhaal over haar dierbare oma, de verhalen lardeerde ze ook nog eens met fraaie liedjes. ,,Ik ben geen rabbijn, maar heb wel een Joods hart. In mijn leven heb ik prachtige mensen leren kennen, die mij de aspecten van het jodendom hebben bijgebracht, zoals verhalen vertellen, koken voor joodse feestdagen en vooral liefde en vergeving of verzoening. Dat wil ik delen door die verhalen te vertellen en daarover te zingen.” Dat deed ze, met haar warme en expressieve stem, met verve. Aan het einde van de bijeenkomst mocht ‘de zaal’ haar nog vragen stellen. In eerste instantie kwam er geen vraag, maar een alleszeggende opmerking: ‘Ik ben hier heel stil van’. Het ontroerde van den Berg zichtbaar. De vragen, na nog een warm applaus, kwamen vervolgens alsnog.

advertentie
advertentie