Tijdens Kunst en Koffie, in de Kunstfactorij, laten de deelnemers aan de workshop 'Kijkkastjes maken' hun creativiteit de vrije loop.
Tijdens Kunst en Koffie, in de Kunstfactorij, laten de deelnemers aan de workshop 'Kijkkastjes maken' hun creativiteit de vrije loop. Dick Martens

Kunst, Koffie en ook lekker kletsen

Overig

BENNEKOM ‘Kunst en koffie’, is een combinatie waar je even over moet nadenken, maar je tegelijkertijd ook uitdaagt. ‘Wat moet ik mij daarbij voorstellen’, ‘Wat brengt de bedenkers tot die combinatie’ en ook niet onbelangrijk ‘Wat zet mensen aan, om dat te willen gaan ervaren’. Vragen die echter in een mum van tijd worden beantwoord, nadat uw verslaggever op vrijdagmorgen de Kunstfactorij binnenstapte. Elise Huijberts en Jenny Barten geven er de workshop ‘Kijkkastjes maken’. Dat het inspireert is snel duidelijk als de zeven deelnemers hun creativiteit de vrije loop laten, aangemoedigd door elkaar, de cursusleidsters, maar zeker ook door de koffie.

Elise Huijberts: ‘De kunstfactorij is echt een ontmoetingsplek’

Dick Martens 

‘De binnen lopers’ worden hartelijk ontvangen. Sommigen zijn al vaker geweest, maar er komen ook mensen die voor het eerst gaan deelnemen, zoals de 79-jarige Henny. ,,Ik kom eens kijken wat het is”. Terwijl de geur van koffie de Kunstfactorij al binnendringt geeft Jenny Barten tekst en uitleg. ,,Het is gewoon gezellig aan tafel zitten, samen kletsen en ondertussen maken we ‘een kijkkastje’.” Inmiddels heeft Henny haar rollator ‘geparkeerd’ en een plekje aan de grote werktafel gevonden en direct volgt er al een eerste kennismaking met Meejon, die pas een jaar in Bennekom woont, maar mede dankzij de deelname aan eerdere workshops al helemaal verslingerd is aan haar nieuwe woonplaats. ,,Toen ik voor het eerst hier door het centrum wandelde, was de Kunstfactorij mijn eerste aanspreekpunt. Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik op een cursus tekenen.”

,,Dat is nu precies de bedoeling van een dergelijke workshop”, aldus Eline. Henny, al ruim 40 jaar woonachtig in Bennekom, leerde van de vriend van haar broer ‘een beetje schilderen’. ,,Maar dat deed ik alleen. Met elkaar is het veel leuker. Ik kom net van de markt en wilde toch eens hier gaan kijken.” De uitleg voor het maken van de Kijkkastjes volgt. ,,Het is eigenlijk niets anders, dan een collage in een doosje. Je kunt een herinneringskastje maken, maar laat ook vooral je eigen fantasie de vrije loop. Alles is mogelijk, creëer je eigen leuke sfeer in de vorm van plaatjes.” Fanatiek wordt er vervolgens geknipt en geplakt, maar wordt ook de koffie niet vergeten. Maar al snel blijkt dat er niet alleen creatief met papier en schaar wordt gewerkt, maar dat dat ook al thuis in de keuken het nodige is gedaan om de workshop nog gezelliger en ‘lekkerder’ te maken. Meejon maakte lekkere pistachehapjes en Carmen, die ook voor het eerst is, bonbons. ,,Geweldig toch”, geniet Eline Huijberts van zoveel creativiteit en enthousiasme. ,,Ik hoop van harte, dat we dit hier kunnen blijven doen. Het is gratis en laagdrempelig en brengt mensen bij elkaar.” Toch dreigt er een sluiting van de Kunstfactorij. ,,Het pand staat te koop. Dus wellicht moet ik binnenkort stoppen. Ik ben in gesprek met de Gemeente Ede en ik hoop dat hier iets positiefs uitkomt. Meer info: www.dekunstfactorij.nl

advertentie
advertentie