Vader Jan en zijn zoon Nathan van den Brink zijn in voorbereiding voor hun bijzondere uitdaging: de Muskathlon in Irak.
Vader Jan en zijn zoon Nathan van den Brink zijn in voorbereiding voor hun bijzondere uitdaging: de Muskathlon in Irak. Dick Martens

‘Samen willen we € 20.000 doneren’

Overig

BENNEKOM Vader Jan en zoon Nathan van den Brink staan aan de vooravond van een bijzonder avontuur, met een sportieve maar zeker ook met een humane lading. Het Bennekomse duo gaat van 2 tot en met 10 september naar Irak om daar de mensen te helpen met de wederopbouw van huizen, scholen en kerken die door IS verwoest zijn, het sportieve element is de halve marathon waar ze samen met de andere deelnemers en met lokale lopers aan gaan deelnemen. De uitdaging is ook dat Jan en Nathan elk 10.000 euro willen ophalen. De teller staat voor beiden al op ruim 8500 euro.

Jan en Nathan van den Brink voor de Muskathlon naar Irak

Dick Martens

Voor vader Jan is het zijn tweede uitdaging, hij was in 2018 al eens in Jordanië. ,,En daar is dit vervolg een beetje uit voortgekomen. Het is voor mij ook een stukje verwerking van wat ik destijds daar heb meegemaakt. Als ik daaraan terugdenk maakt het mij nog altijd emotioneel. Het sportieve is dan eigenlijk bijzaak, het is geen wedstrijd, maar eigenlijk een sponsorloop die we daar doen en voor mij is het ook bijzonder, dat ik daar samen met Nathan ga lopen.” Zo ziet Nathan, die zijn sportieve uitdagingen in het dagelijks leven haalt uit het korfballen en training geven bij DVO. ,,Maar we doen het ook vanuit een bepaalde levensovertuiging”, klinkt het in koor. Vader Jan is daarbij ook nog ambassadeur van ‘Open Doors’ een organisatie die Christenen steunt die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt en samenwerkt met Muskathlon. ,,Ook geven zij training en verlenen praktische hulp, zoals traumazorg en noodhulp. Zij hebben in de regio waar wij heen gaan projecten waar ze met lokale partners aan de wederopbouw werken.” Via hen ben ik ook in contact gekomen met de Muskathlon.” Vervolgens leek het ook voor Nathan ‘gaaf om mee te doen’.

Jan en Nathan gaan naar de Ninive-vlakte (Noord-Koerdistan) en in en rond Alqosh, de plaats waar beiden verblijven, wordt er gelopen. ,,Het is ook de bedoeling dat we daar de bevolking gaan ontmoeten en met pastors spreken en om te zien hoe de Iraakse kerk bezig is met haar wederopbouw, ook bezoeken we microkredietprojecten om te zien hoe Iraakse christenen daar hun geld mee verdienen. We gaan er bijvoorbeeld ook een Funmiddag voor de kinderen organiseren.” Inmiddels worden de laatste puntjes op de i gezet. ,,We lopen wekelijks onze rondjes, maar niet echt veel samen”, vult Nathan aan. ,,Ook proberen we de omstandigheden daar na te bootsen, door hier ook klimmetjes te lopen, want in het parcours van de halve marathon die wij lopen zitten ook de nodige hoogtemeters. We trainen ook nu in de warmte. Het is echter geen wedstrijd, maar natuurlijk wel een sportieve uitdaging met een prachtig doel.” 

Doneren kan via: https://www.muskathlon.com/nl/deelnemers/2953/jan-van-den-brink.html of https://www.muskathlon.com/nl/deelnemers/2946/nathan-van-den-brink.html 

advertentie
advertentie