Martine Liefstingh tijdens een van de ruim 110 wekelijkse huifbedritten, op de Manege zonder Drempels.
Martine Liefstingh tijdens een van de ruim 110 wekelijkse huifbedritten, op de Manege zonder Drempels. Dick Martens

Huifbedrijden bij Manege zonder Drempels

6 juli 2022 om 12:04 Overig

‘We verzorgen nu ruim 110 ritten per week’

BENNEKOM De zon staat hoog boven de Bennekomse Manege zonder Drempels. De paarden genieten in het ruim opgezette Paddock Paradise van de rust en van de vrijheid die ze daar geboden wordt. Die rust stralen de paarden eveneens uit als ze worden ingespannen voor hun huifbedritjes, waarbij mensen met een ernstig meervoudige beperking kunnen ontspannen en genieten van de paarden en hun bewegingen tijdens het paardrijden. Martine Liefstingh, al jarenlang werkzaam bij de Manege zonder Drempels, geeft een inkijkje in het reilen en zeilen van het huifbedrijden.

Dick Martens

,,Onze paarden zijn de kern van de manege. De essentie is de verbinding tussen de paarden en degenen die op het huifbed liggen. Daartoe moeten de paarden fysiek en mentaal in staat zijn. Mijn eerste taak hier was het trainen van de paarden. Ik had specifieke ideeën over hoe je de paarden moest opleiden en dat werd ook overgenomen door de bedrijfsleiding.” Martines liefde voor paarden werd met de paplepel ingegoten. “Mijn moeder had het altijd over ‘gouden paarden met blonde manen’. Ruim 40 jaar geleden kocht ik mijn eerste eigen paard (een IJslander) en later, toen we in Bennekom kwamen wonen, kwamen er KWPN’ers (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) en een Tinker voor mijn moeder bij. Ik ben altijd respectvol naar paarden toe geweest en vind de verbinding tussen mijn paarden en mij belangrijk: ik wil graag dat zij het fijn vinden om samen wat te doen. Zo is mijn zoektocht begonnen naar ‘hoe kan je op een andere manier met respect met paarden omgaan’. Ik kwam uit bij Parelli Natural Horsemanship, een op natuurlijk paardengedrag gebaseerde, paard vriendelijke én effectieve trainingsmethode. Je leert beter met het paard communiceren, in ‘paardentaal’, waarbij juist het mentale stuk heel belangrijk is. Hoewel ik indertijd voor Parelli heb gekozen, vind ik dat Ik altijd ‘open minded’ moet blijven. Het is goed om open te staan voor andere ideeën en anders te denken. Zoals eerder gezegd, de paarden bij de manege hebben een essentiële taak en er worden hoge eisen aan ze gesteld. Het lopen onder een huifbed is voor een paard heel tegennatuurlijk, vooral als je beseft dat paarden van nature claustrofobisch zijn. In zo’n frame zitten ze aardig opgesloten. Aan ons de taak om ze te leren dat dit een fijne plek is om onder te lopen.” Daarmee maakt Martine ook een mooi bruggetje naar de training van de paarden. 

,,Ik ben er verantwoordelijk voor dat de paarden lichamelijk en geestelijk in staat zijn ontspannen en veilig onder het huifbed te lopen. We willen dat onze paarden 100% betrouwbaar zijn en dat ze plezier hebben in hun werk, want wij vragen nogal wat van ze. Er liggen kwetsbare mensen op het huifbed, daarom willen we dat het huifbedrijden ontspannen en veilig voor ze is. Er wordt daarom veel tijd aan de opleiding van de paarden besteed. We kopen onze paarden als ze 2 of 3 jaar oud zijn en nemen twee jaar de tijd om ze op te leiden. Gewerkt wordt voornamelijk met Tinkers, omdat die vaak rustige karakters hebben, een brede rug en een rustige stap. Die is nodig, omdat alles bij ons in stap gaat. De paarden hebben hier een prachtig Paddock Paradise, waar ze ‘gewoon paard’ kunnen zijn. Ze leven samen in een stabiele kudde en hebben alle ruimte. We proberen hun leven zo prettig mogelijk te maken. ‘We’ zijn niet alleen de vaste medewerkers van de Manege, maar ook de ruim 50 vrijwilligers, waarvan de meesten zich al jaren inzetten op zeer diverse expertise-gebieden. Zonder hun inzet zou de maatschappelijke bijdrage van de manege onmogelijk zijn.”

Het huifbed is een frame op wielen, waartussen een doek over de rug van de paarden is gespannen, waar de cliënten op liggen. Ze krijgen dan een soort natuurlijke massage en bewegen mee op het ritme van de paarden. ,,Zij voelen dan iedere beweging. Deze beweging en de warmte van de paarden zorgt voor ontspanning in hun lichaam”, vervlogt Liefstingh. ,,Naast het plezier en de ontspanning verbetert het huifbedrijden ook diverse lichaamsfuncties. Het is goed voor kinderen en volwassenen.” Die filosofie wordt vervolgens in praktijk gebracht als de eerste ‘woensdagmiddagritten’ op het punt van beginnen staan. En dat er door de cliënten op het huifbed en Martine en haar collega’s genoten wordt, is meer dan duidelijk. Bij iedereen is de lach op het gezicht het treffende bewijs. Het is voor een aantal cliënten echt een wekelijks uitje. ,,Daar waar anderen op voetbal en turnen zitten gaat deze doelgroep huifbedrijden, wat zowel recreatief als therapeutisch is. Voor ouders en begeleiders is het ook fijn elkaar te ontmoeten.” Sommige families combineren een bezoek dan ook met een verblijf in een van de vier gastenverblijven. ,,De naam Manege zonder Drempels houdt in dat wij het bieden van huifbedrijden ook zonder financiële drempel mogelijk maken”, legt voorzitter van het bestuur, Marijke te Ronde, uit. ,,De ritten zijn daarom betaalbaar. Met €13,00 is dit ver beneden de kostprijs. Wij krijgen geen structurele subsidies, en zetten ons daarom intensief in om door werving van giften en donaties het huifbedrijden mogelijk te blijven maken.”

De Manege zonder Drempels bestaat inmiddels alweer ruim 35 jaar. ,,Dat heuglijke feit zal niet ongemerkt voorbijgaan”, vult Marijke aan. ,,‘Save the date’, want we doen dat met een feestelijke ‘Open Dag’ op zaterdag 10 september van 11.00-16.00 uur. Een unieke kans voor iedereen om eens een kijkje achter de schermen te nemen en deze mijlpaal samen te vieren. De bijzondere invulling van de dag houden we nog even geheim. We gaan echt wel ‘uitpakken’ en ‘Bewegen zonder Drempels’. Dat het de moeite waard is om te komen, kan ik al wel verklappen”

Genieten van de paarden op de Manege zonder Drempels.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie