Op 8 augustus zwaaien de toegangspoorten open
Op 8 augustus zwaaien de toegangspoorten open

Kinderdorp werpt schaduw al vooruit

Overig

‘Je kunt hier gewoon doen wat je leuk vindt’

BENNEKOM Valt het woord ‘Kinderdorp’ in Bennekom, dan zal het bij menigeen of goede herinneringen of hoge verwachtingen tot gevolg hebben. Zeker als de voorverkoop van de deelnemerskaarten van start gaat, dan kan de opening van ‘Landgoed Kinderdorp’ niet ver meer weg zijn. En dat is het ook niet, want op 8 augustus zwaaien de toegangspoorten open, om pas op 12 augustus weer te worden gesloten. Maar niet alleen de kinderen kijken ernaar uit, zeker ook de maar liefst 160 vrijwilligers, van wie de meesten eerst deelnemer zijn geweest, zijn niet alleen druk met de voorbereidingen, maar gaan straks ook met hoge verwachtingen richting de jubileumeditie, de 50e (!) van ’hun’ dorp. Bij José Jansen (33) en Elisa Mulder (26), die het secretariaat bemensen, is dat niet anders.

Dick Martens

Beiden begonnen in hun jeugdjaren eerst als deelnemer, om vervolgens ‘gewoon’ bij het Kinderdorp betrokken te blijven. Eerst als vrijwilliger en inmiddels bemensen beiden het secretariaat. Voor José wordt de jubileumeditie haar afscheid, terwijl Elisa ‘debuteert’ als secretaris. ,,Ik ben ruim 10 jaar secretaris geweest”, legt José uit. ,,Ik ben destijds via een vriendin als vrijwilliger gestart bij Kinderdorp, vervolgens ga je wat meer doen, leer je andere mensen kennen en dan rol je eigenlijk vanzelf richting het secretariaat.” Maar evenals ‘collega-secretaris’ Elisa maakte ook José als deelnemer kennis met de Bennekomse vakantie speelweek. ,,Ja, dat was geweldig. De vrijheid die je er hebt, als kind kan- en mag je zoveel. Je bent niet verplicht aan een groepje, je kunt gewoon doen wat je leuk vindt. Dat typeert het Kinderdorp.” Die ervaringen heeft Elisa zeker ook. ,,Ik werd in 2014 vrijwilliger, vooral omdat ik het leuk vind om met kinderen dingen te doen, ook omdat ik het al kende als Bennekomse. Dan groei je eigenlijk op met Kinderdorp. Ook ik liep daar als kind al rond. De sfeer op het terrein, zeker ook omdat er zoveel voor de kinderen te doen is. Zij kunnen bijvoorbeeld bouwen, maar als ze dat niet zo leuk vinden kunnen ze knutselen, dansen, schminken, echt van alles wat. Het vrijwilligerswerk en nu het secretariaat sluiten ook mooi aan bij mijn dagelijks leven als onderwijzeres. Ik sta voor de klas bij de Piekschool in Wageningen.” Nu richt het duo zich met volle overgave op hun secretarisrol. ,,Vergunningen aanvragen, bewoners informeren er is nog van alles te doen. Het wordt ook een grote verrassing hoeveel kinderen er dit keer gaan deelnemen na twee jaar coronastilte, maar de verwachting is wel, dat het volle bak gaat worden. We hebben er zin in. Hoewel we altijd wel veel vrijwilligers hebben om een dergelijk aantal te kunnen begeleiden en vermaken, kunnen we nog altijd wel nieuwe mensen gebruiken.” 

Inmiddels is de voorverkoop van de weekkaarten gestart. Kaarten kunnen nog tot en met zaterdag zaterdag 6 augustus 12.00 uur worden gekocht bij: Albert Heijn Bennekom, Bruna Bennekom, Etos Bennekom en Visgilde Rijsemus in Ede. Voor meer info: www.kinderdorp.nl

advertentie
advertentie